Всички икономически теории са грешни, но някои са полезни. Това каза вицепремиерът Атанас Пеканов по време на представянето на Съвета за икономически анализи към Министерски съвет, предаде репортер на "Фокус"

В повечето европейски страни има такива съвети и той е в много добри контакти с този към френския президент Макрон. Ще държи много на академичната независимост на Съвета и на участниците в него. На първо място Съветът трябва да събере фактите за българската икономика, на второ - да използва различните икономически теории, за да обясни. Едва тогава Съветът може да формира предложения за икономическата политика, обясни Пеканов.

Вицепремиерът обеща, че Съветът няма да използва всяко решение, видяно от чужбина, в помощ на нашата икономика, защото много от решенията са неприложими. Той каза също, че с този Съвет страната се доближава до световното ниво в управлението.

Една от отправните точки е свързана с регионалното разпределиние на еврофондовете и фискална политика чрез държавния бюджет. Също така цели да създаде обосновка от нуждата от регионална политика. Това коментира Пламен Ненов, професор по макроикономика, Norwegian Business School.

Към края на 2019 г. заплащането в София е два пъти по-голямо от останалите области в страната. По отношение на икономическата активност областта, която настига София е област Габрово. Като сравним областите извън София тези с трайна безработица има трайно подтисната икономика. След кризата от 2009г. възстановяването може да е породило увеличение в заетостта или намаление в населението на трудоспособна възраст. Увеличаващата се икономическа активност през 21 век се дължи на заетостта, допълни той. 

По думите му се наблюдава драматично разделичаване на БВП на глава от населението. "От 2000 до 2019 София расте с 6%, останалата част на страната с 3% на година. Това е много добър растеж от страна на София и околността", допълни Пламен Ненов.