От началото на август за България бяха одобрени 10 от 10 от европейските програми. Това са реални средства, които ще се влеят в българската икономика, ще дадат тласък на редица важни процеси. Това каза на отчета на работата на правителството вицепремиерът Атанас Пеканов, предаде репортер на Агенция "Фокус".

По 4 от тях вече процедурите са започнали, а всички програми ще имат процедури в рамките на следващите месец-два, допълни Пеканов. "Това е резултат от екипната работа на целия Министерски съвет. По време на участието ми в срещите по тема кохезионна политика защитавах позицията, че средствата от ЕС трябва да бъдат насочени и към справяне с демографските проблеми. Беше сключено рамковото споразумение между България и Швейцария за втория швейцарски принос за намаляване на социалните различия".

По отношение на Плана за възстановяване и устойчивост в началото на м. август положихме всички усилия, концентрирахме се и завършихме работата по първото плащане. "Взехме правилните решения и успяхме да подадем искането за плащане. Продължихме работата през следващите месеци и в началото на м. Декември България получи средствата за образование, здравеопазване, транспорт, към програмите на Министерство на иновациите и растежа и т.н., малките и средни предприятия имат нужда от тях, а в същото време е и дългосрочна инвестиция."

Съсредоточихме се и върху важните законопроекти, свързани с Плана за възстановяване и устойчивост, обясни Пеканов. "Внесохме 14 закона в деловодството на парламента, но аз съжаление парламентът до момента е приел само 2. И тук искам да кажа, че продължаваме работата, ще има разговори с ЕК по отношение на някои цели, които изглеждат изключително трудни до момента“.