"Ако тряба да се търси реформа, трябва да се реже до кокал. Разбира се, това е много тежко, но ако искаме да се получи качествена промяна в системата на МВР, бих предложил грузинския модел - хайде като е толкова загнила системата, за една седмица да сменим всички началници и да търсим резултат", заяви в кулоарите на парламента ген. Атанас Атанасов от ПГ на ДБ пред репортер на Агенция "Фокус".

"Искам да обърна внимание и на процедурите. Аз не съм чул през последната година да има конкурси в МВР. Постоянно се сменят началници, махат се едни, слагат се други временно, но временното става постоянно. Трябва да има истинско конкурсно начало, на което да се явят хора с качества", каза още Атанасов, като допълни, че трябва да се освободят горните нива от пенсионерите, които са 2000-3000 души.

По думите на Атанасов, броят на пенсионерите в структурите на силовото министерство са били над 4000, но по времето на Бойко Рашков половината са били освободени. Днес по места все още са на работа пенсионери началници в пожарните, например.

Друг проблем на силовата структура е, че цялата система на МВР е недофинансирана, като 90% от бюджетните средства отиват за персонала, останалите сектори са недофинансирани.

"Не може да си измием ръцете със смяната на началниците на районните управления в София. Проблемът е много по-дълбок и много "по-висок", категоричен е Атанасов.