Финансовият министър Асен Василев не е против финансова децентрализация на общините, но ако това се случи при определени условия. Това стана ясно по време на участието на Асен Василев на Общото събрание на Националното сдружение на общините в Република България, който се провежда днес в София, предаде репортер на "Фокус“.

"Ние работим изключително добре с общините. Имаме една и съща цел – гражданите да живеят в по-добра среда“, заяви Василев.

Още в началото на правителствената програма се заложи общинският инвестиционен фонд, който се реализира в доста по-голям размер, който беше предварително предвиден“, обясни финансовият министър.

Той каза, че държавата е заделила достатъчно средства за този фонд: "Първите 400 млн. лева вече са преведени към МРРБ. Идеята е програмата да е устойчива – тя да продължи и през следващите години“.

"Говорили сме и с парламента, и с Регионалното министерство програмата да е тип револвираща – когато свършите един проект, да може до лимита да го замените с друг проект“, каза още той.

Василев каза, че голяма част от общините са дали заявка, че ще изпълнят проектите си до края на 2024 година. Той припомни, че според инвестиционната програма, заложена в бюджета, ако се изпълнят всички проекти на общините в рамките на годината, те ще получат още толкова пари за следващата, ако ли не – това, което са успели да изработят през предходните 12 месеца.

Министърът на финансите наблегна и на промените в данъчната политика за малките ресторанти и заведения на местно ниво.   

"Прехвърлихме част от данъците за малките ресторанти и заведения да минат на патентен данък. Към края на годината ще направим анализ да видим това как се отразява. Според мен това е полезна стъпка почти всички местни дейности, които подлежат на патентен данък, да минат към общините“, заяви Василев.

По думите му това ще даде допълнителен ресурс на общините.

Той каза, че не противник на идеята за финансова децентрализация на местно ниво.

"Проблемът, който имахме в началото, беше с много неравномерното разпределение на данъчните постъпления на територията на страната. Трябваше да поработите с общините за механизъм, който да работи за всички общини, така че да няма централизация на места, където се развиват добре и да не се формират гета на територията на страна“, каза още Василев.