Аз не мисля, че вашата програма е достатъчно амбициозна. Това каза Асен Василев на среща между КНСБ и коалицията на "Продължаваме Промяната-Демократична България" по повод очакванията към следващото правителство от страна на Синдикатите, предаде репортер на "Фокус".

"Брутния вътрешен продукт в момента е 165 милиарда и половина, а ръстът е 3,9% а не 3,4%", каза Асен Василев.

"Ще завършим годината с 4% ръст на БВП в една много тежка година, което значи, че сме мръднали към Европа с около един процент, което не е много", обясни той,

По негови думи с тези темпове ще наваксаме за 60-70 години.

"Спокойно можем да имаме ръстовете, които имахме миналата година от порядъка на 7-8% на годишна база, без това да издъни дефицита", заяви Василев.

"Подходът е сравнително прост икономически, но никога не е правен, защото изгражда икономика от европейски тип, а не латиноамерикански". 

"Ние сме единствената държава, в която след присъединяване в Европейския съюз, неравенствотото се увеличава драматично".

"Мираж на студената, гладна зима с много дефицити и икономически провал се оказа абсолютна невярна". Това каза Кирил Петков и продължи "Ако погледнем инфлацията, тя e наистина висока, а ако погледнете в детайли ще разберете, че извън еврозоната ние сме втората най-ниска инфлация".

"Голямото нещо което се говори непрекъснато е, че защото е имало износ на оръжие е основното нещо, което е движело растежа, истината е съвсем различна", обясни той.

"През цялото време се борихме с едни измислени скандали, които разсейваха хората от реалната ситуация, в която България се позиционира много добре и имаше една работеща икономика", заяви Кирил Петков.

Петков обясни, че дефицитът от 2,9 процента се е случил, когато пенсиите са се дигнали три пъти.

"Приливът, който дигна много хора над линията на бедност се случи благодарение на няколко фирми, които не взеха излишака в бюджета, който традиционно взимаха".

“Трябва да видим откъде наистина идва проблемът. КЗК не се реформира, по време на нашето правителство не успяхме да сменим нито един от регулаториите останаха регулатори от правителството на ГЕРБ. Майката на Ненков още управлява КЗК", каза още Петков.