Ако дългът, който имаме към момента, е заробващ, значи вие сте заробили държавата. Това каза вицепремиерът Асен Василев в изказване по внесения вот на недоверие към правителството на премиера Кирил Петков относно финансовата и икономическата политика. Вотът на недоверие бе поискан от ПГ на ГЕРБ-СДС.

Относно твърденията за заробващ дълг, отправени от бившия финансов министър Кирил Ананиев (ГЕРБ-СДС), Василев обяви, че са заварили дълг от 31, 218 млрд. лв., а към момента дългът е 30,462 млрд. лв. или, по думите му, той е намален.

Василев каза, че дългът не е заробващ, защото България продължава да има третия най-нисък дълг към Брутния вътрешен продукт в ЕС.

Нашият дълг към БВП е 25 процента, при минимално изискуемо условие, тоест максимално позволен дълг от 60 процента по Маастрихтските критерии. Хърватска беше приета в еврозоната с 80 процента дълг към БВП, и Хърватска ли е заробена, попита Василев. Той посочи още, че Германия има над сто процента дълг към БВП, и попита и Германия ли е заробена. "Това, което ние виждаме в момента, е дълг, който е нисък. Това се дължи на дългата политика, която сте водили и вие. Тази политика може да бъде поздравена в аспекта й, че е държала основните параметри на държавата ниски", отбеляза Василев.

Ние имаме много сериозно различие с вас по това дали ниските параметри като самоцел си заслужават и моят отговор е не, уточни финансовият министър. Той посочи, че ниските параметри на дълг и на дефицит не трябва да идват за сметка на това хората да обедняват и не трябва да идват за сметка на това държавата да не прави инвестициите, които са необходими. "Тези ниски параметри, заедно с огромното количество кражби на публичен ресурс, са причината да нямаме пътища, да нямаме болници, лекарите ни да са в чужбина, да нямаме нормално образование, и пенсионерите, както ги заварихме, да са под линията на бедност. Сега вече не са", добави той.

В началото на изказването си Василев се обърна към ГЕРБ-СДС с думите: Колеги, трябваше да изберете друга тема. Той подчерта, че дефицитът е 4,1 процента с ковид мерките и 2,5 процента без ковид мерките - точно както е бил одобрен от парламента в края на януари. Той е един от най-ниските дефицицити в ЕС тази година. Относно твърденията за растеж на вноса, Василев отбеляза, че при 55 процента ръст на цените на горивата и три пъти ръст на цените на газа, няма как да не нарсне вносът. "Добре е, че износът расте доста. Износът, дори когато махнем ефекта на инфлацията, расте с 20 процента, расте в абсолютно всички стокови групи", добави Василев.

Според цитираните данни общият ръст на износа към трети страни, извън ЕС, е 27,5 процента. Храни и живи животни - 25,6% ръст, безалкохолни и алкохолни напитки и тютюн - 13,5% ръст, химични вещества и продукти - 40,5%, машини и оборудване - 19 %. Всички останали разнообразни продукти - около 10%. Износът расте и той не расте заради вашата опорка, че расте заради износа на оръжие, а расте в абсолютно всички сфери на икономиката, каза Василев.

За да се сравни предишната и сегашната политика, Асен Василев цитира данни на Международната рейтингова агенция "Фич" (Fitch Ratings). Според тях икономическото развитие през първото тримесечие на 2022 г. се е задържало учудващо добре. Fitch Ratings продължават да очакват умерено ускоряване на растежа през 2023 г. до 3,8%, дължащо се основно на инвестиции, свързани с фондовете на ЕС, които ние договорихме, и които вече се разходват в българската икономика, каза Василев. Нивото на държавния дълг ще остане много ниско в сравнение с дефицита на страните членки от ЕС. Това е, никой не е притеснен нито от дефицита, нито от дълга, продължи с анализа финансовият министър.

Асен Василев цитира изказване и на германския министър на финансите, според което стабилността на държавните финанси в България е вдъхновение. Изключително впечатляващо е постигнатото от България по отношение на финансовата стабилност, ние можем само да се учим от българския опит, посочи Василев, цитирайки германския си колега.

Това е така е, защото нашият план за устойчивост, беше приет и в нашия план за устойчивост ние успяхме да запазим въглищната си индустрия и не минахме на газ, посочи той.

Василев заяви, че за първо тримесечие инвестициите са 883 млн. евро, според данните на БНБ, докато миналата година са били 244 млн.лв.

Той отбеляза, че през 2018 г. са били 53 милиона или постигнатите нива представляват ръст от 15 пъти. Относно инфлацията Асен Василев отбеляза, че тя по данни на Евростат е 13,4 процента и е по-ниска от тази в Естония - 21%, Литва - 18,5%, Латвия - 16,8%. За сравнение в Румъния тя е 12,4%. Инфлацията е общоевропейски и световен проблем, каза финансовият министър.

Редакция: БТА