Това, което ни удари с инфлацията, ни показа как е построена кошницата в България. Това каза по време на форума Powers Summit финансовият министър Асен Василев, предаде репортер на "Фокус".

"През последните години плашат българите с какво ли не. Който ги плаши - той се опитва да им бръкне в джоба. Мноето послание е: "Загледайте се този, който ви плаши, какво точно се опитва да ви вземе". В момента опитите да сплашат българите са безпочвени и хората вече притръпнаха. Смелостта не е да не те е страх, а да знаеш за какво работиш. Като имаме ясна цел и план - всичко е наред. Няма страх, защото тогава знаеш какво ще се случи", допълни Василев.

Бюджетът

"Очакванията са догодина да имаме над 3% реален ръст, инфлацията сме я заложили около 4% и 3% дефицит. Като цяло не сме заложили нещо свръхнереалистично. Това, което заложихме миналата година, се реализира, и тази година ще видим същото. Основната философия, която е заложена и го казвам към чужденците - ако са дошли за евтина работна ръка - да си ходят вкъщи. За да сме богати, трябва да имаме високи заплати. Голяма част от българите емигрират и успяват да защитят по-добри заплати. Един и същ работник, с еднакви качества, може да произведе продукт с двойна стойност например в Германия. Цялата политика в последните години е трудът да става по-скъп и да подпомагаме капиталовите инвестиции. Това плашене от части подкопава капиталовите инвестиции. Ние спокойно можем да стигнем икономически ръст от 6%", каза финансовият министър