Проведохме предварителна среща за бюджет 2023 г. Планът е да бъде внесен в първата седмица на юли, така че да може да бъде приет до 31 юли. Това заяви финансовият министър Асен Василев на брифинг в ресорното ведомство, предаде репортер на "Фокус"

"Бюджетът е разчетен при БВП 184, 486 млрд.  лева. Макрорамката не е променяна. Към момента е заложен дефицит 4,582 млрд. лева. Това е дефицит от 3% на начислена основа и с дефицит 2,5% на касова основа. Предвиждаме да получим второ плащане по ПВУ в рамките на тази година. Надявам се да получим плащането до края на годината. Една от мерките е 100% дивидент, това са допълнителни 100 млн. лева към хазната", допълни Василев. 

По думите му приходната част ще достигне до 696, 321 млрд. лв. от НАП и "Митници".

"Капиталовите разходи спадат на 8,881 млрд. лева. Разходи, по които няма поръчки, са извадени. Има предвиден резерв такива разходи да не бъдат спирани, в случай, че се "подредят звездите". Не са пипани разходите за пенсии и заплати. 10% увеличение за заплатите за администрацията, които не са получили миналата година, също са включени. Отпуснати са средства и за отделните министерства - фонд "Култура" и "Спорт", стипендии, майчинство и др.", каза още финансовият министър. 

Той посочи, че при така направения план се предвижда дългът да остане същия като миналата година. "Нарастването на нетния дълг ще бъде в процента на дефицита. Дългът за миналата година е около 23-24%. С този бюджет влизаме в критериите по Маастрихт. Този бюджет дава една добра основа за следващите няколко години. 1,8 %ръст на БВП и 7,8 % средногодишна инфлация. Ръстът на първото тримесечие е над 2%. Общото увеличение на приходите е 3,526 млрд. лева. Дори да не успеем да получим втория транш по ПВУ, това няма да наруши дефицита", каза Василев.

И допълни, че в бюджета на Здравното министерство са осигурени пари, така че заплатите на медицинските сестри да бъдат 1500 лв, а на лекарите 2000 лева.

"ДДС-то на природния газ се вдига на 20%. Пред това то беше на 9% заради газовата криза. Данъчните ставки не трябва да се пипат по средата на годината", допълни той.