ГЕРБ са леко шизофренични. Плюха ни месец и половина, а сега казват, че без нас не могат. Това заяви Асен Василев от ПП-ДБ след края на първото заседание на парламента, предаде репортер на "Фокус".

Кирил Петков призова Бойко Борисов да демонстрира, че ГЕРБ е стабилна партия, както заявявал по време на предизборната кампания. По думите му "съставянето на правителство е много по-трудно, отколкото неговото разрушаване". 

От ПП-ДБ бяха категорични, че ще бъдат проевропейска опозиция, която ще се противопостави на всички корупционни практики. 

Асен Василев очерта и кои ще бъдат водещите приоритети на коалицията в 50-ия парламент. Той каза, че на първо място ще се настоява за приемането на нов Закон за съдебната власт. Василев обясни, че такъв е бил подготвен от редовния кабинет на Николай Денков. Следващият законопроект е Законът за личния фалит, който бил заложен още през 2022 година по Плана за възстановяване и устойчивост. Третият закон е Законът за защита на лицата, подаващи сигнали за корупция. Според Василев текстовете трябва да бъде преправяни заради промени, направени от ГЕРБ и ДПС. 

Последният законопроект, който ще бъде внесен е процедурните правила за избор на нова антикорупционна комисия. 

Попитани за невъзможността парламентът днес да избере председател на парламента, те отговориха, че когато "Продължаваме промяната" са били първа сила те не са имали проблем с осигуряването на гласовете за избор на председател.