"По-интересното нещо е, че има 4 млрд. лева неотчетени приходи и 10 млрд. допълнителни разходи. Да кажем, че от 2 до 4 млрд. лева са социални разходи. А другите? Това, което казва, е, че ще се увеличават капиталовите разходи за 2023 година. Това, което се вижда в този бюджет е, че това е постна пица за пенсионерите и социалните разходи и сочна пържола за строителни фирми и военнопромишления комплекс“.

Това заяви в предаването "120 минути“ съпредседателят на "Продължаваме промяната“ и бивш финансов министър Асен Василев.

"Не е вярно, че трябва да се емитира нов дълг по 16 милиарда всяка година до 2025 година, както твърди министърът на финансите Росица Велкова. В бюджета за 2023 година разходите са с 10 млрд. повече. Целият социален пакет тази година беше 2 млрд. лева за полугодие“, обясни той.

"Вторият голям проблем е в макрорамката, която се прави по грешен начин. Не е нанесена корекцията на ръста на БВП. Тази година в условията на всички кризи българската икономика отчете най-големия си ръст в последните 15 години. Към края на тази година ще достигне 4%. Тук говорим за реален ръст. Заложената инфлация е 12,7%. Сега е по-висока. Ако тези числа се поправят, ще имаме не 173 млрд., а 185 млрд. лева БВП. Цялото увеличение на пенсии до 4 млрд. лева ще бъде покрито от данъчни постъпление, без да се увеличава дефицитът“.

"Минималната заплата не е социален разход. Минималната заплата е административна мярка, която важи и за частния сектор. От там се увеличават постъпленията“, категоричен е той.

"Фискалният резерв е 13 млрд. лева. Всички изтеглени кредити от служебния кабинет стоят на сметка в БНБ. Нито една стотинка не е похарчена. 3 млрд. лева ще са за погасяване на стар дълг през март 2023 година. Приходната част я оставихме с 1,6 млрд. повече от разходната. Към края септември приходите ще са с 1 млрд. повече. И догодина ще има повече приходи, но когато направиш бюджет, в който вдигнеш разходите с 10 млрд., подцениш приходите с 4 млрд. няма как да ти излезе сметката“.