Правителството взе решение, свързано с отпадане на част от проектите в Националния план за възстановяване и устойчивост. Това съобщи министърът на финансите Асен Василев на брифинг след заседанието на Министерския съвет днес. Той обясни, че отпадането на част от проектите е свързано с промяната на финансовата рамка на Плана, която е направена през 2022 г. "Както е договорено още при създаването на ПВУ, 30 % от средствата във всички планове за възстановяване зависеха от това колко добре са се възстановявали икономиките. Затова през 2022 г. е направена промяна, при която по формулата, договорена при създаването на Плана, 24 от 27 държави загубиха част от средствата“, припомни министър Василев.

"Основно сред проектите, които са афектирани, е проектът за батериите, където имаме и решение на Народното събрание, както и такива, които вече е трябвало да бъдат във фаза на изпълнение или подготвени, или с пуснати поръчки, или с избрани изпълнители, но през последната една година правителството не е успяло да ги вкара в тази фаза, т.е. има закъснение от почти година за тези проекти“, каза министър Василев. Той поясни, че това не е част от предоговарянето на Плана, а е намаляване на проектите вследствие на намалените финансови ресурси по ПВУ, което всички държави трябва да изпратят към Комисията с крайна дата 30 септември. "Самият процес по предоговарянето ще стане след консултация с парламента и очакваме да приключи до края на тази година“ увери министърът.

В отговор на въпрос финансовият министър посочи, че засегнати в по-голяма или по-малка фаза са 18 проекта, единият от които е за изграждане на протонен център, който е с една година закъснение на изпълнението. Асен Василев обясни, че тъй като имаме времево ограничение по ПВУ, което е абсолютно твърдо, проекти с над година забавяне отпадат по естествен начин. По думите му това не означава, че протонният център, ако се прецени от парламента и от Министерството на здравеопазването, няма да се случи, но то ще трябва да се случи с национални средства, а не със средства по ПВУ.