"Министерски съвет взе категоричното решение, че България няма да се присъедини към ново предоговаряне и доставка на нови дози ваксини." Това каза на брифинг служебният министър на здравеопазването Асен Меджидиев във връзка с представена обща декларация на България, Полша, Литва и Унгария по отношение на договора за доставки на ваксини срещу COVID-19, предава репортер на "Фокус". Той допълни, че становището на България е било категорично, че желае да получава дози само когато има нужда като тя ще определя количествата, които са нужни и заплащането да се извършва след доставка на такива количества.

По думите му огромен брой дози ваксини са били бракувани и има около милион и четиристотин хиляди дози, които са платени, но умишлено не ги достовяме, защото също ще трябва да бъдат бракувани. 

"След като изразихме това становище министърът на здравеопазването на Полша беше първата страна, която категорично ни подкрепи", каза Меджидиев.

"Позицията на България остава непроменена от последната среща в Брюксел и сега здравния министър на Полша потвърди същата позиция. Взехме решение съвмество да излезем с общо писмо от министърпредседателите на страните, които са на тази позиция, което да бъде адресирано директно към Урсула Фон Дер Лайен, защото тя трябва да се намеси", категоричен е той.

"Най-малко ще си позволя да харчим финансов ресурс за нещо, което не желаем  и не ни е потребно", заяви министърът на здравеопазването.

"Много се радвам, че България и Полша са с обща позиция и нашата позиция е негативна", допълни още здравният министър на Полша.