Асен Христов, председател на Надзорния съвет на "Еврохолд България“, отговаря на въпроси на Илиана Беновска на пресконференция от 17.03.2023 г.

Илиана Беновска: Здравейте, Беновска! Г-н Христов, ще Ви задам няколко привидно наивни въпроса, но те са, за да подредим нещата!

Асен Христов: Защото имаш плитки сега!

Илиана Беновска: Спретнала съм се! Какво очаквате от тази пресконференция? Това не е разговор между нас, журналистите, и вас, инвеститорите, ако мога да се изразя? Това ми е първият въпрос. Да ги редувам ли, или да ги задам всичките?

Асен Христов: Стига да не са повече от 3, че ти задаваш понякога по 10!

Илиана Беновска: Кратичко ще питам!

Асен Христов: Какво очакваме? Ще Ви отговоря много кратко. Честно казано спестявам си 20-30 разговора! Тъй като всички имате телефона ми. Аз не съм човек, който не вдига телефон. И как да Ви кажа, просто се налага така или иначе това да ви го обясня на вас, вие да го обясните на обществото или въобще да информираме изцяло нашите партньори и колеги, независимо, че вече сме го направили. Ако щете – за мен е и чисто емоционално!

Илиана Беновска: Добре, аз доколкото разбрах цялата история е политико-олигархична, оплетена със семейни истории, с жени, мъже, деца, дългосрочни интереси на тях, на румънска почва?

Асен Христов: Аз мога да Ви кажа, не е хубаво човек на пресконференция да се връща към някакви други казуси отпреди години ...

Илиана Беновска: Тя трае дълги години!

Асен Христов: Това, което беше тук в България, например при нашата покупка на ЧЕЗ и при други казуси в България, всеизвестни, с всякакви личности – трева да пасе в сравнение с Румъния! И това, което се говори, че там правната система е много силна, е пълна лъжа! Това го казвам абсолютно откровено!

Илиана Беновска: Аз си позволих да сезирам един от техните евродепутати от левицата, Кристиан Тереш, който сигнализира Европейската прокуратура за покупката на N на брой ваксини от страна на Урсула фон дер Лайен, той с това стана известен. Той се зае с този въпрос и мисля, че скоро ще имаме становище. Но подхвърлям идея – евродепутати, еврокомисия, вие давате ли си сметка, че не знам какво искал Радев от Клаус Йоханис, но това е репутационен удар срещу нашето общо желание да влезем в Шенген! Корупция на степен 1000!

Асен Христов: Благодаря дотук, г-жо Беновска, трите въпроса минаха! Съгласен съм с Вас. Даже ще Ви кажа още нещо. Недопустимо е регулатор да казва, че една от причините да не сключи договора е, че компанията е в България! Член 36 от Регламента, който е на ЕС, гласи, че никой регулатор не може да се произнесе срещу какъвто и да е презастрахователен договор, дори и по финансови причини. Това може да направи единствено регулатора на презастрахователя. Това гласи точно членът. И това да казваш, че не вярваш на компанията, защото е в България, или на мениджмънта и така нататък, е малко обидно за самата страна! Но откровено казано, за съжаление в Румъния от тези 15 години видях, че там някой път има малко "македонско“ отношение!

Илиана Беновска: Само да затворя – ще играем ли на политика, Шенген?

Асен Христов: Не, стига дотук политиката! Шенген – ще се радвам, ако ни развържат с тях! Иначе няма да можем да влезем никога, повярвайте!

Илиана Беновска: Може ли да уточните нещо за ЕБВР, г-н Христов? Каква ще бъде нейната засегнатост в момента, при отнемането на този лиценз? И доколко тя може да бъде един полезен рупор, говорейки за чуждестранни инвестиции в региона?

Асен Христов: Това тях трябва да ги питате! Но нейната инвестиция при нас в застраховането е 25 милиона евро! 10% от капитала. Тя ще бъде определено обезценена в някаква степен!

Илиана Беновска: Доколко репутацията е засегната?

Асен Христов: Българската репутация в случая не е засегната! Но това е третият случай в Румъния за последните 2 месеца с тях, така че може би тях трябва да ги питате каква е ситуацията там!

Илиана Беновска: На ЕБВР как ще бъде засегната репутацията, като страна по казуса?

Асен Христов: Тя?

Илиана Беновска: Да, нали тя е инвеститор?

Асен Христов: Задайте им този въпрос, аз лично мисля, че това е удар и по тяхната репутация! Просто това е безумно, но е факт!