Директорът на 51 СУ "Елисавета Багряна" и председател на Сдружението на директорите в средното образование Асен Александров гостува в рубриката "Образованието на фокус" по Радио "Фокус".

Министерството на образованието и науката създаде електронна платформа, която да спомогне при решаването на предизвикателствата при неприсъствената форма на обучение, както и при присъствената или хибридната такава. Поставяме на фокус платформата "Дигитална раница", където ще откриете богат набор от дигитално образователно съдържание, бърз и лесен достъп до виртуални класни стаи, домашни, оценки, присъствия, всичко на едно място. Проект "Образование за утрешния ден" е финансиран по Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж". Поставяме на фокус "Дигиталната раница" сега с Асен Александров – директор на 51-во СУ "Елисавета Багряна" и председател на Сдружението на директорите в средното образование, който сега е на нашата телефонна линия. Здравейте, г-н Александров! 

Здравейте! 

Имахте възможност вече да разгледате платформата. Какви са вашите първи впечатления?

Моите първи впечатления са, че за последните няколко месеца се е обогатила страшно много, много добре е систематизирана и би могла да става все по-добра и все по-богата. Ето, сега съм я отворил пред мене – първото, което като натиснеш в менюто "Библиотека", наблюдаваш всички менюта от 1-ви до 12-ти клас. Влизаш например в 8-и клас, виждаш всички предмети. Натискаш "Информационна технология", аз самият преподавам информационни технологии, и тука се описани темите по учебната програма. И за много от темите в учебната програма има материали, примерно част от тези материали са на "Кан Академия", които са преведени от английски на български и са много добре. Така има за всичките класове от 1-ви до 12-ти клас голям набор от помощни материали. Освен това, тя е интегрирана за една много добра платформата, която се нарича mozaBook. Това е една унгарска платформа, използва се в над 50 страни от света, в която първо в Mozaik Education има също уроци по английски, биология, география, физика, химия, математика, технология, история, всичко, и има 3D. Те са е много интересни например 3D,  да речем виждаш 3D проекти на скелет, на мозък, всякакви такива, сърце, каквото се сетите, но също така и на математически фигури. Има много видеоклипове, има и инструменти за създаване на учебни материали към тази платформа към mozaBook, за да могат всичките уроци, които се създават, да имат така да се каже еднаква визия, еднакъв външен вид, и да могат да бъдат по лесни за употреба от учениците. Поздравления, поздравления. Много прилично, много приятно изглежда. Много работи има още, но страхотно начало. 

Г-н Александров, смятате ли, че създаването на тази електронна платформа ще повиши вниманието на учениците, интереса им към науката, която изучават? Споменахме за тези 3D модели, които наистина визуализират това, което понякога хартията не може да представи в такава форма.

Определено, това много се харесва на децата. Хубавото е, че тази платформа може да се използва, постепенно децата трябва да свикнат с нея, тя може да си използва и ще се използва в училище, където ще се показват на децата такива опити, които чисто физически не могат да се направят, и те в къщи учейки домашни си ще могат нагледно да видят тези неща. Децата са свикнали по този начин да получават информацията, така че да. Освен това, което споменах, вие казахте за електронните дневници, нали.

Да. 

Всеки родител може да си види в електронния дневник всичко за своето дете, могат през електронните дневници – то това се прави и през последните години да се дават домашни, да се проверяват домашни. Изобщо пълна комуникация може да се извършва по този начин. 

Дигиталната платформа на Министерство на образованието и науката "Дигитална раница" предлага на учениците достъп до богат набор от безплатно дигитално образователно съдържание. В допълнение тя позволява на учителите да създават свое такова, като по този начин обогатяват библиотеката на платформата, предлагайки интересен и разнообразен учебен материал. Г-н Александров, какво допринася платформата за работата на учителите да споменем?

За работата на учителите допринася много в няколко посоки. Първо да индивидуализира работата. Т.е. може да възложи на учениците вкъщи да разгледат примерно, ако имат по дадена тема, по даден материал, има 10-15 такива разработени материала да ги разгледат. Някой ще разгледат 2-3-4, повече или няма да имат желание, или няма да имат така да се каже възможности да разберат, други ще разгледат повече. Така всеки може да се движи в някакво собствено темпо да се индивидуализира учебния процес. Това, за което говорим, прилича малко на това, което става с игрите, нали, минаваш едно ниво на друго. По този начин, работейки самостоятелно в къщи, учениците могат да осъзнаят своите интереси, своите влечения. Би спестило много време за рутинни действия, които се правят в клас. Например за чертаене. Ето, тука съм отворил един урок по географията, аз самият съм  математик, как наклонът на Земята води до появата на сезоните – има начертани разни такива кръгове, други стрелки и т.н., и те са в движение и се обяснява на учениците. В традиционните уроци това го прави учителят, и времето, което той изразходва, за да начертае нещо, сега ще го изразходва, за да обяснява на учениците или да получи техните въпроси. Особено ценно е това в предмет, като математиката, където например в областта стереометрия, ами ние чертаехме от 40 минути един час, 20 минути чертаем диагонално сечение на пирамида, сега това става автоматично за 10 секунди. Така че много приложения. Децата да свикват да разбират това, за който се говори, а не да го заучават. Това, което е свързано и с тестовете – проблемът е, че нашите ученици, нашата образователна система трябва да се нагоди към това да се разбира какво се учи и как то би могло да се приложи в реалния живот, а не толкова да се запаметят някакви факти, защото така или иначе после се забравя.

Важно е да споменем, че платформата "Дигитална раница" служи и като информационен портал за родители, като им позволява да следят обучителния процес чрез актуална информация за оценките, отсъствията, бележките. Това как ще се отрази на процеса всъщност и комуникацията между училища-родители, учители-родители по-точно?

Този процес с електронните дневници е в сила вече от две-три години, вече комуникацията с родителите, тези шегички, вече няма изгорени дейности, няма протестиране на оценки и така нататък, всичко е в реално време. Ти закъсняваш и на петата минута майка ти вижда, че си закъснял за час. Това помага да се вземат мерки. Това е едното. Второ, виждат домашните на децата, те ги качват учителите в съответно в облака. Но третото, казвам го с шега и не с шега: много родители се оплакват, че е много трудно учебното съдържание, не могат да справят, не могат да помагат, и затова обвиняват система и всичко, а понякога причината е, че те просто са го забравили. Ето, аз видях примерно в "Игри на волята", че едни големи хора с висше образование не могат да решат линейно уравнение, което се учи в 6-ти клас и всичките наши деца могат да го решат. Така че може би родителите преди да ги попитат нещо децата им ще вземат да изгледат материалите от тази "Дигитална раница“, да си го припомнят, и те така да помогнат на децата си. Така че много ползи.

Много ползи наистина има. Това е много добър проект, който успяват да осъществят от Министерство на образованието и науката. "Образование за утрешния ден" се казва проектът. Той е финансирано от Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж". Аз много се радвам, че Асен Александров успя да се включи в предаването днес. Г-н Александров, ще се радвам да гостувате и тук, на живо, в предаването, има много теми, по които можем да говорим с вас.

С удоволствие, винаги. 

Успешен ден ви пожелавам! И на добър час на платформата, която вече е факт, "Дигитална раница“. Тя предлага на учениците и родителите един наистина доста богат набор от безплатно дигитално образователно съдържание. А ние ще продължим да следим развитието на тази платформа, полезното й имплементиране в образователната ни система във рубриката с фокус върху образованието.