До средата на месец декември ще бъде възстановено движението по автомагистрала "Хемус“. Ремонтите в тунелите "Витиня“ и "Ечемишка“ са приключили. Остават довършителни дейности по един от виадуктите, след което ще се възстанови нормалното движение. Това каза в ефира на NOVA NEWS министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков. Той напомни, че още в началото на мандата си е направил проверка на ремонтите и строителството на новите участъци от магистралата. "За съжаление, тогава намерих тъмнина в тунела. Успяхме да вдигнем темпото, за да може да се пътува спокойно по празниците“, отбеляза арх. Шишков.

Регионалният министър каза, че се работи според възможностите на закона за разрешаване на проблема с начислените глоби за шофиране без винетка на жители на село Пролеша. На юристите на Министерството на регионалното развитие и благоустройството и Агенция "Пътна инфраструктура“ е възложено да намерят възможност глобите да бъдат намалени, защото вероятно всички не могат да се отменят. Министърът е оптимист, че решение ще се намери. "Проблемът не е в решението на Министерския съвет от 2020 г. за освободените от такси пътни отсечки, а в получилия се след това развален телефон от страна на политиците“, каза арх. Шишков. Той напомни, че дори премиерът по това време – Бойко Борисов, много ясно е казал на заседанието на Министерския съвет, че от винетки трябва да се освободят хората, които гласуват за кмет на София. "Това е точното изказване. След това се е получил развален телефон, когато председателят на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура“, включително и министърът на МРРБ – Петя Аврамова, започват да оповестяват как няма да се плащат винетки до Пролеша. Селото е извън столична община. Има знак за винетка, той е на разклона за Божурище, т.е. според решението на Министерски съвет. Аз не виждам проблем в решението. Единственият проблем е комуникацията с хората. Пролеша няма нищо общо със София, но хората са оставени с впечатление, че няма да плащат. Затова е развален телефон, защото има разлика между говоренето на политиците и решението на Министерския съвет“, обясни регионалният министър. Той допълни, че е провел разговор с омбудсмана проф. Диана Ковачева, защото е несправедливо хората да бъдат глобявани несъразмерно. "Слушам всичко внимателно. Хората са прави, че цената на винетката е по-ниска, отколкото глобите, и ако са били предупредени на време, че трупат глоби, е щяло да решат проблема. За съжаление, когато е въведена електронната тол система през 2019 г., не е направен софтуер, чрез който автоматично и веднага на сайта на АПИ да излизат номерата на колите, за да знаят хората кога имат нарушение и кога не, защото всеки може да забрави да си закупи винетка“, каза още регионалният министър. Той бе категоричен, че ще се съобрази с решението на юристите по казуса. "Най-важното е, че има воля от всички. Надявам се да се намери формула, по която да се реши проблемът. Надявам се в рамките на тази седмица да имаме юридическо решение. Хората от Пролеша не са забравени от мен и правителството, търсим начин да решим проблема“, категоричен бе той.

В предаването арх. Иван Шишков коментира и предложението си тунел под Петрохан да се изгради на концесия. Идеята е заедно със съоръжението да се направи и скоростен път или магистрала между Монтана и София. "Така ще имаме по-къса със 70 километра пътна връзка, която ще реши три проблема. Първо ще облекчим трафика по "Хемус“, който ще се влива от сегашната връзка Видин - Ботевград. Ще има икономически ефект за всеки, който си плати да мине през тунела, защото ще пести време, а в същото време ще имаме алтернативен безплатен път, и трето - при този поток от тирове по направлението Видин - Кулата ще има интерес от концесионери“, посочи арх. Шишков. Той допълни, че цената на обекта все още не е ясна, но информира, че е възложил на АПИ да се направи анализ за възможностите проектът за тунел под Петрохан, както и за магистрала "Рила“ между Ихтиман и Дупница, да се дадат на концесия. "Като експерт предлагам тези два проекта на политиците. Ако не се намери механизъм за инвестиции, те просто ще останат като политическо говорене в следващите 10 години. Защото държавата трябва да довърши "Хемус“, да изгради магистрала от Русе към Маказа, както и да поддържа в добро състояние пътища и магистрали. Предлагам решение да облекчим бюджета, да построим бързо всички магистрали, които ни трябват и да останат пари за социални плащания. Част от пътищата трябва да се дадат на концесия, ако искаме да изградим по-бързо нужната ни инфраструктура. В цял свят има подобни съоръжения, за които се плаща за преминаване“, каза още арх. Шишков. По думите му политиците трябва да си дадат сметка дали може за 10 години да си изградим пътната мрежа. За съжаление, обаче по темата до момента има само предизборно говорене.

По отношение на строителството на оставащите участъци от АМ "Хемус“ и твърдение на бившия премиер Борисов през 2020 г., че магистралата ще е готова до 2024 г. арх. Шишков каза, че това в никакъв случай не е могло и не може да се случи. "Просто филмът, който ни показваха тогава, беше дълъг, а асфалтът къс. Имаше голямо говорене за "Хемус“, включително бяха раздадени част от парите напред без проекти, без разрешителни за строеж, без устройствени планове. На участъци 4 и 5 намерихме незаконно строителство. Сега променихме ситуацията, като внесох текст за търпимост на тези строежи, чрез промени в Закона за устройство на територията, за да можем да узаконим незаконното строителство. Ако парламентът ги приеме, ще може да продължи да се строи. Така че АМ "Хемус“ влиза в парламента. До края на 2024 г. може да се завършват първите три участъка. 4, 5 и 6 лот не са започнати и зависят от Народното събрание, за 7 и 8 и 9 няма готов проект, има промяна на трасето, а на 9-и участък сме на финала за решаването на проблема“, каза регионалният министър.