Според сега съществуващия общ устройствен план на София има възможност да се построят жилища за още 1 милион души. Това каза архитект Росица Николова, която е част от екипа "Спаси София“, в предаването "Денят на фокус“ на Радио "Фокус“. 

Столична община трябва да има политика на осъвременяване на стария сграден фонд, 1/3 от който в момента е необитаем, заяви тя. "Ние се концентрираме основно върху новото жилищно строителство и това е и причината за бума на строителството. 1/3 от жителите на столицата не са доволни от стария сграден фонд. Не може да оставим или съборим тези сгради. Трябва да направим така, че те да бъдат актуални и днес, желани и припознаваеми от млади семейства при покупка на жилище“, заяви архитект Николова.  

Това може да стане чрез средствата по Плана за възстановяване, посочи тя. "Това са средства, които така или иначе ги има, не трябва да ги изпускаме като възможност. Ролята на Столична община е да информира гражданите, да води кампания, да ги насърчава“, подчерта експертът. 

Тя посочи, че в момента съществува голяма разлика между южната и северната част на София. "В южната се концентрират доста бизнеси, там има осигурен транспортен достъп, докато в северната доста от ключовите ремонти се забавиха доста във времето, което откъсва тази част на столицата. Столична община трябва да започне да ги развива като транспортна достъпност и осигуряване на цялостна свързаност“, каза архитект Николова.  

Южните райони са предпочитани, но в тях съществува един основен парадокс – липсата на публична инфраструктура, улици, детски градини, училища, посочи тя. "От там идва и цялостното усещане на хората за презастрояване, защото има много жилищни сгради, голяма концентрация на хора и същевременно никаква инфраструктура, което хората асоциират с презастрояване“, обясни експертът.  

Един от приоритетите на "Спаси София“ е чрез инвестиции да бъдат създавани квартали, в които са концентрирани обществени, жилищни и бизнес функции на едно място. "В които има училища, детски градини, месторабота, здравеопазване, администрация – всичко да бъде компактно събрано, в рамките на 15 минути. Това е един от начините да се намали и трафикът“, подчерта архитект Николова.