Дом-паметникът на БКП на връх Бузлуджа (паметникът Бузлуджа) се включи в голям европейски проект, в чийто фокус е именно Бузлуджа като обект на противоречивото наследство в Европа. Това каза арх. Дора Иванова от Фондация "Проект Бузлуджа“ в предаването "Цветовете на България“ на Радио "Фокус“.

"Всяка държава има културно наследство, което е свързано с трудни, травматични периоди от ХХ век. Всичко това е необходимо да го комуникираме и проучваме, защото чрез комуникацията ние създаваме причините и принципите, на които то стъпва, за да бъде опазвано. Паметникът на Бузлуджа ще бъде основен пример за създаването на наратив, на история и на методология как това се прави за такива обекти,“ обясни тя.

Арх. Дора Иванова допълни, че голяма международна група се захваща с нелеката задача да обясни, да разкаже и опази противоречивото наследство на Европа. В консорциума се включват най-старият университет в Европа – този в Болоня, университетът в Барселона, също Европейска асоциация на преподавателите по история EuroClio, както и Асоциация АТРИУМ – за културните маршрути на Съвета на Европейския съюз, който работи с архитектурата от тоталитарните режими.  

По думите й паметниците на културата се опазват, за да разказват истории. Те са символ на конфликтни  точки и са важни, защото провокират различното мислене у хората и защото могат да бъдат използвани с образователни цели. Големият въпрос според нея е каква е историята на Бузлуджа. "Всички знаем, че има много различни гледни точки, различни перспективи за тези дисонантни или противоречиви обекти. С този проект ние ще дадем възможност на всички тези перспективи да бъдат чути,“ обясни тя.

Арх. Дора Иванова обясни още, че след като 2019 година са взети всички мерки за опазване на физическата структура на паметника, сега ще се започне с устни истории и спомени на хората, като ще бъдат направени дълбочинни интервюта с хората, които са участвали в строителството, хората, които са участвали в разграбването, хората, които са виждали какво се случва, но не се реагирали, хората, които искат да взривят сградата и не искат тя да съществува. "Всичко това са части от цялостната картинка. Ние не търсим един праволинеен разказ, който  подменя предишния разказ с друг такъв, а искаме една палитра от мултивокалност. Това е един демократичен подход да приемам наследството такова, каквото е, с всичките му слоеве, с всичките му цветове и да погледнем напред. Ще изградим една цялостна стратегия, която след това да бъде използвана и за други обекти на културното наследство в Европа.“.

Ще бъдат направени и фокус групи с експерти по различни тематики, също така исторически, изкуствоведски, културно-антроположки изследвания, като целта е да се погледне от всички възможни гледни точки, които обхващат разказа за Бузлуджа. "Цялата тази информация ще бъде събрана на дигитална платформа, където хората ще разглеждат, научават повече, коментират, също ще дават своята перспектива по различните тематики на тази противоречива сграда на Бузлуджа.“