Целта на приетото увеличение на Минималната работна заплата бе да бъдат премахнати ежегодните наддавания и дискусии в Тристранката за МРЗ. Това заяви в ефира на NOVA Искрен Арабаджиев от "Продължаваме промяната".

"Да имаме един обективен измерител – данните от НСИ за средната работна заплата за следващата година. От 2015 г. насам минималната работна заплата е била около 43-44%. Промяната не е толкова голяма. Докато изчислим МРЗ и докато тя влезе в сила от следващата година, реалното увеличение ще бъде около 47 на сто", поясни Арабаджиев.

За свършеното от досегашния парламент той заяви, че 48-ото Народно събрание бе поредният парламент, който се препъва, когато трябва да се приеме съдебната реформа.

"С всеки един парламент се доближаваме все по-близко, законите (за съдебна реформа) ги имаме написани, в този парламент бяха внесени. Една седмица не стигна за приемането им. Вижда се, че има едно ядро от партии, които непрекъснато повдигат тази тема. Ако не направим съдебната реформа и да имаме една институция, която да отделя корумпираните от некорумпираните, няма как да имаме стабилно, работещо в обществена форма правителство", допълни Арабаджиев.