В деня на отворените врати Апелативна прокуратура – София посрещна студенти от юридическите факултети в столицата, съобщават от прокоратурата.

Административният ръководител на САП Радослав Димов приветства бъдещите прависти. Той акцентира върху високата отговорност на професията магистрат и им пожела успехи след завършване на юридическото образование.

Прокурор Бранислав Славов запозна младежите с фактите от създаването на апелативната прокуратура през 1998 г. и със спецификата на нейния район, който е най-големият в страната.

Основните аспекти в дейността на Апелативна прокуратура – София бяха представени на студентите от прокурор Росица Слабакова. Тя детайлно разясни същността на осъществявания инстанционен и служебен контрол, конкретизира видовете прокурорски актове и правомощия.

Магистратите запознаха бъдещите юристи с правилата за разпределението на преписките на принципа на случайния подбор, осъществяван чрез електронна Унифицирана информационна система.

Особено внимание беше обърнато на наказателните производства, взети на специален надзор, на някои категории тежки престъпления и тези със значим обществен интерес.

Прокурорският помощник в Апелативна прокуратура – София Николай Николов запозна студентите с конкурсните изисквания за заемането на длъжността в органите на съдебната власт и важността на познаването на съдебната практика за упражняване на магистратската професия.

Ден на отворените врати се проведе в рамките на информационната кампания под надслов "Открито за съдебната власт“.