Ситуацията с лекарствата беше предвидима. Ние алармирахме за нея. Мога да кажа, че Българският фармацевтичен съюз повдига темата нееднократно, алармираме, но и предлагаме решения. Това каза в актуалното студио "Важните говорят“ на Радио "Фокус“ Анжела Мизова – магистър-фармацевт и заместник-председател на Българския фармацевтичен съюз.

"Решенията сме ги предлагали писмено, в най-различни формати към всички институции, включително и към новосформирания Съвет към Министерството, който беше призван да се бори с този проблем. Истината обаче е, че началото на този проблем беше поставен, ако си спомнят вашите слушатели, още през април 2020 г., в началото на ковид кризата, когато тогавашният председател на Съюза Асена Сербезова има неблагоразумието, в кавички, да спомене в няколко интервюта, че има опасност от недостиг на лекарства и от дефицити, и че трябва превантивно да се мисли по въпроса, да се търсят решенията, преди нещата да са ескалирали и да са се случили“.

Това, че сме казали и предупреждавали, не променя особено ситуацията, тъй като предложенията, с които ние искахме да изпреварим събитията и с които искахме да мислим дългосрочно, за да могат да бъдат решавани проблемите, не бяха възприети от институциите, уточни Мизова. "Това, което се случва в момента, не е нещо, което да изненадва особено колегите ни фармацевти. Да, по-остро е от друга година, да – брой наименования на лекарства отсъстват от аптечната мрежа. Причини има няколко, като мога да ги разделя на две големи групи. Едната беше проблемът с реекспорта. Другият голям проблем е по-скоро сезонно състояние – повишено потребление на антибиотици, антипиретици, въобще продукти за респираторни заболявания. И това е проблем не само в България, а и в цяла Европа. Тук проблемите са по-скоро производствени и логистични“.

На пазара има много генерични лекарства и едно от предложенията ни беше генеричната замяна да влезе на ниво аптека и в нея няма нищо страшно да се регламентира такова нещо, категорична е Мизова. "От целия ЕС единствено три държави не разрешават на техните фармацевти да заменят предписаните лекарства с генерични. И това са Малта, Австрия и България. Това е въпрос на наредба, на ниво Министерски съвет и Министерство на здравеопазването. Не е необходимо с този въпрос да се занимава парламентът. Най-големите противници на генеричната замяна са лекарите, следващите, които са против са самите производители“.