Конституционния съд няма да се изкаже скоро за промените в основния закон, нито ще ни изненада. Това прогнозира в предаването "България, Европа и Света на фокус" на Радио Фокус" юристът и бивш министър на правосъдието Антон Станков.

"Много е измамливо името "Конституционен съд", той не е съд, той реално е втора камара на парламента. Той има много тежка политическа отговорност. И в момента ще видим как ще бъде реализирана. Виждате, че е стартирана процедурата за попълване на състава на Конституционния съд. Четох, че колеги, примерно министърът на правосъдието Атанас Славов или съпредседателят на ДБ Атанас Атанасов, ще бъдат евентуалните фаворити за кандидати. А това са хората, които са гласували тези промени. И какво сега, като ги изберат в Конституционния съд, те ще оценяват собствения си труд, така ли", попита той.

Според Антон Станков неадекватните промени в Конституцията ще доведат до едно добро нещо – свикване на Велико Народно събрание за нов основен закон.

"Проблемите ще станат видими много бързо и много ясно ще се очертаят. Аз мисля, че без Велико Народно събрание няма да се справим", коментира бившият министър на правосъдието.

По думите му в обществото назрява недоволство и е време да се реализира в политически проект, който би трябвало да бъде широка платформа за стабилизиране на държавата.