България изнася доста големи количества електроенергия. В момента износът е над 1 500 мегавата. Така че имаме възможности за износ. Това заяви, енергиен експерт от БЕФ Антон Иванов, в предаването "Добър ден, България“ на Радио "Фокус“.

"Разбира се, през зимата тези възможности за износ намаляват. В най-студените месеци нашата система може да задоволи напълно нашия пазар, но не можем да говорим за някакви големи количества, които да се изнасят. Така че това е твърде условна тема. В момента има възможност за износ, и ние го правим“, отбеляза той.

"При един такъв критичен сценарии очаквам да има локални прекъсвания, не масово, но локални прекъсвания там, където в такива точки, в които имаме недостиг на капацитет за пренос. Така че е възможно да има прекъсвания, те не би трябвало да са съществени. Но това е един сценарий, който е напълно възможен“, посочи експертът.

Стабилизирането на пазара на електроенергия и природен газ е нещото, към което трябва да се стремим. В крайна сметка всеки може да си управлява своята дейност, ако знае каква е цената, която го очаква занапред, допълни Антон Иванов.

"Най-неприятното е това, което го имахме през лятото – непрекъснато покачващи се цени, които никой не може да прогнозира докъде ще стигнат. И не може да се подготви, за да посрещне едно такова лавинообразно повишение. В този смисъл стабилизирането на цените на пазара на природен газ би било наистина полезно и икономически обосновано, така че да ни помогне да преодолеем предизвикателствата на зимата по-лесно. Но сега тези нива, които ги виждаме в октомври, според мен, са по-скоро едно изключение отколкото нещо, което ние ще го видим и занапред в следващите месеци. Прекалено много зависи какви ще бъдат доставките, които ще бъдат организирани след октомври“, допълни той.

Евелина БРАНИМИРОВА