Най-лошият сценарий за нас е да се окажем неподготвени за липсата на природен газ през зимата. Това каза Антон Иванов, енергиен експерт в интервю за предаването "Добър ден, България“ на Радио "Фокус“.

"В един момент при студено време през зимата може да се окаже, че поради органични доставки въобще за континентална Европа, намирането на тази суровина е невъзможно, което да доведе до ограничаване на важни производства, важни генерации и това съответно да повлече пък нуждата от увеличаване на консумацията на електрическа енергия“, поясни Иванов.

Засега в България не се очертава режим на тока като вариант поради това, че ние произвеждаме достатъчно електрическа енергия, уточни той.

"Няма проблем с производството на електрическа енергия няма проблем и ние ще произведем необходимите количества енергия за вътрешния пазар, но състоянието на мрежите и особено мрежата "Ниско напрежение“ не е подготвена да посрещне едни извънредни режими и извънредни товари, което вероятно ще създаде условия за локални прекъсвания на доставките на електрическа енергия, допълни той.

"Това, което може да се получи като ограничаване на доставките, то е на локално ниво. Там, където има или ще се случат претоварвания в мрежата, и липсата на електрическа енергия ще бъде в рамките на времето, необходимо, за да се отремонтират съответните съоръжения. Но честотата на такива случаи вероятно ще нарасне при една повишена консумация“, прогнозира той.

Евелина БРАНИМИРОВА

Цялото интервю четете в раздел "Мнение“