Агенцията не принадлежи на президента или някоя политическа партия. Това каза председателят на Държавна агенция разузнаване Антоан Гечев от парламентарната трибуна във връзка с изтеклите записи през изминалата седмица, предаде репортер на "Фокус". 

"Никой никога не изявявал официално или неофициално желание да одобрява суверенни национални решения', категоричен бе той. 

"ДАР е подчинена на Министерския съвет. Тя осъществява своята дейност от няколко принципа, единият от тях е политическа неутралност. Искам да уточня, че тя не е на президента Радев, не е на някоя политическа партия, а това е национална служба за сигурност, която извършва външно разузнаване", каза Гечев.

Председателят на ДАР увери, че няма практика страната ни да съгласува кандидатите за председатели на агенцията със своите партньори от ЕС и НАТО. 

"Никъде в закона не се упоменава, че председателят на ДАР преди да бъде назначен трябва да се съгласува, одобрява, представя на чужди посолства, държави или международни организации. Такива изисквания не съществуват и в регламентиращите документи на НАТО или ЕС. Участието на агенцията в дейността на разузнавателните общности на НАТО или ЕС и взаимодействието с други международни партньори спазват съвсем различни принципи от това, което се коментира в публичното пространство", заяви той.