Български фолклорни групи има почти навсякъде по света, като най-много са тези в Европа, но има дори и в Африка, и навсякъде показваме красотата на българския фолклор. Това каза Анита Екенова – ръководител на фолклорна група "От извора" във френския град Лион, секретар на Асоциацията на българските фолклорни състави в чужбина и координатор на съборите "На мегдана на другата България" в предаването "Цветовете на България" на Радио "Фокус".

"Групите, които са в чужбина, са едни малки Българии, където се събират много българи, които, далеч от родината си, пресъздаваме нашата, другата България, както я наричаме."

"От извора", Лион е културна асоциация, която развива културна дейност, свързана с българите в чужбина, като се организират много концерти, спектакли, канят се театрални групи, както и други български изпълнители във Франция и за радост на българите в Лион има организиран един богат културен български живот, разказа тя.  

Началото на "От извора" се поставя съвсем случайно от разговор между родители на деца, посещаващи Българското училище в Лион, някои от които с опит в народните танци, а други с хореографско образование. "И така започна всичко. Помогна ни една местна българска асоциация, след което Българското училище също ни помогна и така създадохме нашата асоциация "От извора, Лион", обясни тя и добави, че създадената по-късно през 2016 година Асоциация на българските фолклорни състави в чужбина обединява всички по-малки фолклорни групи и асоциации за български народни песни, танци, обичаи и народно творчество.    

Съборът "На мегдана на другата България", първи организатор на който е лионската група, също възниква след разговори, че "ще бъде страхотно да съберем на един мегдан всички тези танцуващи души, разпилени навсякъде по Европа на първо време, на един мегдан, за да можем да се хванем за ръка, да се опознаем, да си кажем кое ни е хубаво, къде ни е мъчно и да тропнем заедно едно хоро, просто да се забавляваме," разказа Анита Екенова и допълни, че началото на събора се поставя през 2015 година в Лион, като се събират около 200 човека от 6 европейски страни. Постепенно възниква идеята съборът да пътува и да се провежда всяка година на различно място, организиран от различна група, под различно мото.

"Съборът расте всяка година и тази година имахме рекордния брой от 78 фолклорни състави, които се качиха на сцената в Палма де Майорка на 11-12 май. Основната цел на нашето събитие освен хорото-емблема на събора, е фолклорните състави в чужбина всяка година да творят и да направят един различен танц, специално сътворен за събора. Като по този начин ги мотивираме да се развиват и да правят нещо интересно и ново. И това действа, много добре им се получава."

Анита Екенова сподели още, че вече се знае и местоположението на следващия събор – Лион, Франция. "С моята група решихме, че ще бъде добре да върнем нашето бебе-събор, което вече е на 10 години към неговата първородина Франция. Взимаме си събора при нас, връщаме си го при "От извора“, за да може да се забавляваме заедно и да подарим на всички мегданци и на деветте бивши организатори и домакини на събора едно невероятно преживяване, в което те ще бъдат наши специални гости. Много скоро в началото на юни месец ще обявим името на събора, както и самата тема на събора, за да могат нашите групи да започнат подготовка още от сега за хореографиите и танците, с които ще се качат на сцената на 10-то юбилейно издание," обяви ръководителят на фолклорна група "От извора, Лион" Анита Екенова.