Чрез Приложна академия за образование "Синдео" искаме да помогнем на колкото може повече деца в България да учат по по-близък до тях начин и да придобият умения, които ще могат веднага да приложат в реалния живот. Искаме да помогнем на учителите да преподават още по-интересно и по-завладяващо, така, че децата да придобият повече знания и умения". Това каза съоснователят на Приложна академия за образование "Синдео" Ангел Георгиев в предаването "Човекът на фокус" на Радио "Фокус". Името на академията идва от гръцки и означава "прилагам".

Обученията, семинарите и образователните програми на Приложната академия са насочени към учители с дългогодишен опит в образователната система и към млади хора, които искат да се реализират в сферата на образованието. "Целта е да достигнем до колкото може повече учители и да им покажем по какъв начин може да се преподава и предава знание приложно. Идеята на Приложена академия за образование е да дадем нови инструменти на учителите, нови модели за това какво могат да правят в класната стая", обясни Георгиев.

Приложната академия за образование ежеседмично организира безплатни семинари с конкретен фокус върху дадена тема.

"Каним много хора, които не са в образованието, които да дадат тяхната гледна точка как можем да направим нещо приложно с децата. Това е едно от нещата, които се опитваме да подобрим – да има повече практика от света около нас в часовете. Това намалява зубренето. Учителите харесват това нещо и го прилагат", разказа Ангел Георгиев.

Академията е замислена и функционира изцяло онлайн, за да може да бъде максимално достъпна за всеки един учител. "Ние правим онлайн срещи с преподавателите и учителите, които след това записваме и им предоставяме запис. Това даде възможност на учители от малки населени места да се запишат на обучение", обясни Георгиев.

През септември Приложна академия за образование ще стартира цялостна академия за приложно образование, която да даде възможност на хора, които в момента не са в образованието, да научат методите на приложното преподаване и да започнат да преподават от септември 2025 г. "В момента подготвяме партньорства с университети, с училища, които директно да приемат тези бъдещи наши кадри, така, че да развием още повече екосистемата и да вкараме нови, млади, свежи хора, които искат да преподават в училище. Има училища, които искат да запишат целите си екипи и да развият техните умения. За мен по-важният фокус тук е, че тези училища имат нужда и от нови кадри. Те са готови да приемат хората, които потенциално ще направим в бъдещата академия. Затова и тръгваме в тази посока", разказа съоснователят на "Синдео".

Според него смесеният модел на преподаване в училище предоставя най-добрия метод за обучение на децата. "Задължително личен контакт, но и много онлайн ресурси, материали и инструменти може да дадат най-голям положителен ефект върху децата", смята Ангел Георгиев.

Много учители извън България също проявяват интерес към Приложната академия, отбеляза той. Това са преподаватели в неделни училища в САЩ, Великобритания, Испания и Италия.