Кога властта в Скопие ще гарантира човешките и граждански права на всички етнически общности в страната и ще се пребори с езика на омразата и изкривяването на историята? С тези въпроси се обърна съпредседателят на ВМРО и евродепутат Ангел Джамбазки към външния министър на Северна Македония Буяр Османи по време на дискусия в рамките на Европейския парламент.

Българският представител в Европейския парламент припомни, че Северна Македония продължава да не изпълнява Копенхагенските критерии, които гарантират спазването на човешките права. Джамбазки акцентира върху факта, че всекидневно продължава да се наблюдава реч на омразата, а нападенията над българи ескалират.

От своя страна Буяр Османи за пореден път се опита да се измъкне от важните въпроси с общи приказки и заучени фрази. Вместо да бъде конкретен и да даде гаранции пред европейските институции, външният министър на Република Северна Македония призна, че в момента в страната съществува среда, която не позволява на Скопие да се движи по правилния път към Европейския съюз. Но въпреки това отново не даде ясни отговори на поставените от Ангел Джамбазки въпроси.