"Съветвам да водите писмена кореспонденция с конкретния търговец, за да можете при нужда да съберете доказателства, за да се защитите като потребител", посъветва Ангел Джалев от Комисия за защита на потребителите в "Денят на Фокус" по Радио "Фокус".

Наблюдава се ръст на покупките на дрехи и стоки втора употреба. "Според мен причините са икономически – доброто съотношение цена-качество", поясни той.

Отношението към този тип артикули е субеткивно – някои не желят да носят втора употреба, други смятат, че няма нищо лошо в това. В КЗП се забелязва ръст на потребителските жалби във връзка с този тип покупки, особено направени онлайн, отбеляза Джалев.

"В онлайн пространството покрай Черния петък следяхме 25 големи търговци на стоки и услуги, сред тях имаше и такива на дрехи втора употреба – има наистина засилен интерес. Трябва да се изисква при необходимост допълнителна информация от търговеца, ако той не я е предоставил надлежно. Така можем да се предпазим от измами. Трябва да сравняваме покупката си в сходни сайтове или физически магазини“, дадоха още съвети от КЗП.

"Най-честите оплаквания са неправилно обявени цени и фиктивни промоции.Изчерпателната информация за качеството на стоката е задължителна. Не бързайте, не правете прибързани покупки – направете си предварителен анализ на цените, за да знаете какво точно купувате. Законодателят е предвидил гарантираното право на отказ от покупката в 14-дневен срок. Една снимка невинаги е достатъчен атестат за качествата на стоката, особено при по-важни и скъпи покупки. Неразумно ниските цени са индикация за това, че трябва да бъдете по-бдителни“, даде още подробности по темата Джалев.