"Най-големите разрушения са в Пазарджик, Кахраманмараш и Газиантеп. В Искендерун все още имаме един безследно изчезнал сънародник. Спасителните работи продължават, но все още връзка с него не е установена“.

Това каза пред bTV в Турция българският посланик Ангел Чолаков. Той допълни, че става дума за човек с двойно гражданство.

Чолаков беше категоричен, че към момента няма информация за други пострадали наши сънародници.

"В Адана разрушенията са драматични – малко на брой, но със сериозни по обем. Нашите спасителни екипа са работили на два обекта“, каза още Ангел Чолаков.

Открити са нови 13 жертви под руините, но и четирима оцелели в Адана. За това съобщават пред екипа на bTV от турската гражданска защита. Те продължават да търсят живи хора под тоновете отломки.

Хората се топлят на улични огньове и очакват да бъдат открити техните близки. Много хора разказват, че не успяват да се свържат с близките и са изгубили надежда. Друго обаче продължават да живеят в очакване.

Времето в Турция е приятно и това улеснява екипите на гражданска защита. Те са си направили няколко лагера.

Населението на Адана е около два милиона, като по последна информация там изцяло срутени са 11 сгради. Няма точна бройка на жертвите в града.

По-късно стана ясно, че в една от разрушените сгради в Адана са откири 63 жертви. Тя е била населявана от около 90 души. 

Линейки и кранове са разположени около срутените сгради, докато спасителите търсят оцелели. В съседство на тях има други жилищни сгради, които са силно напукани. Хората, живеещи в тях, са настанени в лагери, организирани от гражданска защита в Турция.

Една на четири сгради е рухнала. Това хората си обясняват с това, че става дума за некачествено строителство. През 1999 г. в района също е имало силно земетресение с много жертви и разрушения.