Поради технически грешки в трудови книжки много лица губят част от пенсиите си и не могат да докажат, че са работили. За това предупреди в сутрешния блок "Добро утро, България" на Радио "Фокус" Анелия Гечева, счетоводител от град Раковски, област Пловдив.

"Това е един много важен въпрос. Именно поради това е много важно трудовата книжка да бъде изрядно попълнена и всички реквизити в нея да са попълнени.  Извадете си книжките и погледнете дали в тях всичко ви се струва попълнено.

На първа страница много елементарно на пръв поглед има място на поглед на притежател. В мои практики се е случвало лице, което не се е подписало като притежател на трудовата книжка, отива да подава документи за пенсии, и бива върнато, защото няма подпис. Съответно той трябва да излезе от гишето, да се разпише, да вземе нов номер, да изчака новата опашка, която се е натрупала пред пенсионния отдел. Така че дори за тези елементарни неща обърнете внимание.

Първа страница: Подпис на притежателя. На следваща страница има място, където трябва да има подпис и печат на работодателя и дата на издаване на трудовата книжка. Погледнете внимателно имате ли подпис, имате ли печат на работодателя, има ли дата на издаване на трудова книжка – това е също много важно. Ако няма, то първият ви работодател, който е издал тази трудова книжка, отидете при него, надлежно да сложи подпис, да сложи печат. Оттам насетне идва моментът с вече трудовия стаж, който се вписва в трудовата книжка", обясни Гечева.

Тя акцентира върху това от какво естество са най-допусканите грешки: "При приключване на трудовото правоотношение при даден работодател, работодателят трябва да приключи трудовата книжка и да я оформи надлежно. В нея трябва да има един правоъгълен печат, в който е вписано продължителността на осигурителния и трудовия стаж на лицето. Какво се случва тук? Вписан е стажът, например лицето е работило 5 години и 5 месеца. Отдолу отново има място: Подпис на счетоводител, подпис на ръководител, подпис на управител. Ако един от тези подписи ги няма, този стаж може да не бъде признат на лицето. Връщат също от пенсионен отдел, защото вие сами разбирате, че трудовата книжка е доказателство за вашия трудов стаж. Много често в практиката липсва подписи било то на управител, било то на изготвил. И това поражда проблеми за лицата, на които естествено им предстои пенсиониране. Тук говоря в частност трудовата книжка се ползва при доказване на трудов стаж при пенсиониране. Така че мили хора, погледнете си внимателно имате ли подписи и печати при приключване на трудовите ви книжки", обърна внимание Гечева.

Счетоводителят спомена и друго много важно нещо, което касае категорийните работници:

"За да бъде доказано това, че вие сте категориен работник, първа или втора категория труд, това също трябва да бъде вписано в трудовата книжка. И пак в моята практика на един човек, който си подаде документи за пенсия, не беше вписано, че той е работил втора категория труд, от НОИ естествено, те са с право отказват да му признаят тази категория, която не беше малко години, и така лицето не можа да вземе добра пенсия, което мисля, че не е правилно. Така че проверявайте ги внимателно тези неща", призова Анелия Гечева.