По Плана за възстановяване и устойчивост България има около 12 млрд. лева и още толкова по оперативните програми, а ние сме разплатили по 2% само, което означава суми от порядъка на 200-300 млн. лева. Това каза в аудиокаста на “Фокус" “Това е България" евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков.

Според него, тези пари на фона на семейния бюджет, на фона на бюджета на някоя община могат да са много, но на фона на държавата и на това, което сме могли да имаме са нищожни.

"Средствата, които получаваме от Европейския съюз са нищожни и по още една причина и тя е, че ние на годишна база внасяме 500 млн. евро в европейския бюджет и получаваме по-малко. Излиза, че ние дотираме Брюксел, че ние дотираме държавите от Европейския съюз, защото не можем да вземем това, което ни се полага. Ние получаваме по-малко, отколкото внасяме в европейския бюджет, а това е шокиращо", каза евродепутатът.

Безпрецедентно висок бюджет е договорен и за следващата година. Договорените разплащанията са от порядъка на около 180 млрд. в които има своя дял и България.

"Но ние имаме проблем с отминали години, да не говорим за нова. Аз се тревожа, че ние прехвърляме пари от стария програмен период, защото не можем да ги използваме, само за да не личи колко много ще загубим, в крайна сметка. Все още чакаме Планът за възстановяване и устойчивост да достигне до всяка община, нещо, което не се случва. Кметовете или не знаят как да кандидатстват, или проектите, по които са обсъждани да кандидатстват са до никъде. Поне аз не знам да има завършен готов проект по план, по който вече в повечето държави над половината, повечето средства вече са използвани", добави Андрей Новаков.

"Вероятно предприемачите, българските индустриалци много повече разбират ползите от свободното движение на хора, стоки и капитали, на това, че можеш да достигнеш пазар от 507 милиона души, от част от политическия елит. Защото това трябваше да бъде абсолютен национален приоритет, абсолютен. Още през 2020 г. имаше готов План за възстановяване и устойчивост, спомнете си колко министъра минаха от тогава и всеки искаше да го преправя, и всеки обясняваше как от него започва летоброенето. И след всеки министър трябваше да се прераждаме и да започваме нещо наново. И в крайна сметка, три години по-късно имаме разплатени 3%! Ето това е.", каза още Новаков.

Цоня СЪБЧЕВА