Тревожа се, че закъсняхме с Плана за възстановяване, трябва да помолим ЕК за отсрочка. Това каза за обзорното предаване "Това е България“ на Радио "Фокус“ евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков.

"Бюджетът за ЕС за догодина ще се разпредели справедливо. Най-вече по отношение на България. Нещо, което няма как да не ме радва. Надявам се оттук насетне, след като сме си свършили работата в Брюксел, да си свършим работата в София и да се възползваме от това финансиране. Вярвам, че това ще се случи", коментира той.

По думите му е факт, че от новия програмен период няма нито една одобрена програма, но парите, които са заложени от 2023 г., са от миналия програмен период за проекти, които вече са започнали.

"40 млн. евро успях да допринеса да бъдат заделени отгоре над предложението на ЕК за охрана на границите, за отбрана и военна мобилност. Важно е как ще бъдат разпределени. Когато получим финансиране за охрана на външните граници, това означава, че ние пазим и тези държави. Експертите и в този механизъм за управление на границите трябва да преценят дали това ще отиде за наемане на нови хора или закупуване на техника. Нашите момчета и момичета трябва да знаят, че имат достатъчно финансиране, с което да не се излага техния живот и здраве на излишен риск", обясни Новаков.

Той се тревожи, че Планът за възстановяване и устойчивост е доста закъснял. По думите му трябва да влезем в комуникация с ЕК без излишна суета и гордост, да разкажем, че има форсмажорни обстоятелства и да получим отсрочка, за да можем да се възползваме от това финансиране.

"Ако не съумеем да вземем тези средства, те ще се върнат обратно в европейския бюджет. Трябва да се отърсим  от тази апатия и много силно се надявам колегите в България, които се занимават с европейски средства, да разберат, че българските евродепутати не са техни врагове. Ние можем да допринесем за това повече европейско финансиране да отиде в България", подчерта Новаков. 

Цоня СЪБЧЕВА