Можем да се поздравим с пробив, с успех, който всички ние българите тук в институциите на Европейския съюз в Брюксел постигнахме. Това каза в аудиокаста на "Фокус" "Това е България" евродепутатът Андрей Новаков по повод постигнатото иззключение българското розово масло да не попада в обхвата на Европейския регламент за класификация, етикетиране и опаковане на химикали.

"Нашата българска поправка събра повече от 300 гласа в пленарна зала. А после, същата поправка събра и пълна подкрепа от всички държави-членки в Европейския съвет. Това определено значи нещо, определено е пробив, с който аз се гордея, защото това означава, че нашите производители, нашият бранш ще продължи да работи както досега. И тези хиляди български семейства ще продължат да се изхранват по този достоен начин", заяви Новаков.

Евродепутатът припомни, че битката започна в ефира на Радио “Фокус", когато кмета на Казанлък Галина Стоянова алармира за този проблем. След това той като авродепутат с запознава с проблема в детайли и става ясно, че съвсем навреме се реагира, защото и браншът вече е бил обединен.

"Имаше време да подготвим позицията на Европейския парламент, имаше как да се влияе на целия процес. И по този начин успяхме да обърнем в наша полза и много от колегите в отделните държави, които да ни подкрепят. Само, който не е събирал 320 гласа в пленарна зала, само той не знае как се събират. Затова считам, че сме били първо на страната на истината, за да имаме тая подкрепа. Второ, работата беше свършена и тук на национално ниво браншовите организации, министерствата, постоянното представителство, Европейската комисия, Европейския парламент, навсякъде, където има българи сме си свършили работата", посочи Андрей Новаков.

По отношение на съобрането на 320 гласа в ЕП Новаков заяви, че това е българското чудо, в което 17 българи, една от малките делегации в Европейския парламент, е успяла да се надскочи и да събере такава подкрепа.

"Първо, с позициите на всеки един в отделните парламентарни групи, с всеки един от моите колеги и от либералите, и от социалистите, и от консерваторите пое тази идея много присърце, каузата прие присърце и това е резултатът. И затова използвам и тази трибуна, на която започна всичко, да благодаря и по именно на колегите Атидже Вели, Асим Адемов, Ангел Джамбазки, Петър Витанов, с които работихме заедно и постигнахме заедно този успех. В началото, тогава г-жа Габриел беше все още и еврокомисар, също се ангажира с проблема и помагаше. Координацията с държавата беше на ниво и това е резултатът", добави Новаков.

Това, което е било договорено е, в следващите 5 години да се прилага изключение по отношение на всички органични масла, включително произведените в България -  розово масло, лавандулово масло. И в крайна сметка, ако някой някога реши отново да повдигне въпроса, първо трябва да извърви цялата законодателна процедура наново. И второ, да докаже с научно обосновани доказателства, че има някакви рискове.

"На практика, с това решение и Европейския съвет, и Европейския парламент, вече и Европейската комисия, след като това стане факт и се публикува в официалния вестник на Съюза, ще кажа, че българските природни етерични масла са безвредни", каза още евродепутатът.