В края на миналата седмица българските евродепутати представиха в ЕП петиция, подкрепена от над 44 000 подписа на българи за въвеждане на общоевропейски стандарт от 1 минута за обработване на камионите по вътрешноевропейските граници. "Нашата петиция бе одобрена за изслушване. Изслушахме български шофьори-превозвачи, които бяха дошли с нас, които бях поканил в Брюксел. И в крайна сметка се взе решение тази петиция да остане отворена да продължи да се обсъжда и да премине в резолюция и надявам се, дебат в пленарна зала". Това каза в аудиокаста на "Фокус" "Това е България" евродепутатът Андрей Новаков. "Защото тогава Европейският парламент на още едно ниво ще вземе решение за това как да реши проблема на българо-румънската граница не само, но и на други граници. Защото такива проблеми има и в Хърватия, такива проблеми има и в Словения, има ги и в Румъния от румънска страна, дори понякога се случва между Австрия и Германия", добави евродепутатът.

"Изключителната енергия на хората, които страдат от този проблем ни дава енергия да продължим, защото те са подложени на нечовешки условия. Зимата в студа, лятото в жегата, напълно безсмислено да стоят на опашки по границите и това да коства милиони евро на превозвачите, и всъщност милиарди на държавите, които губят от това, че икономиките им не си взаимодействат, от това, че търговията се спира и се забавя изкуствено, без никакво решение", каза още Новаков.

По думите му, всичко това води до забавяне на веригите за доставки и пропуснати ползи. Води до това, че много от шофьорите предпочитат да напуснат работа и да търсят нещо друго, за да не си причиняват тези нечовешки усилия, които полагат те. Защото по-голямата част от времето си, вместо да го прекарват в това да си вършат работата, те стоят и чакат по опашките. 

"Няма европейски регламент, който да ни задължава да мерим камионите на границата. Няма европейски регламент, който да ни задължава да си купуваме винетки на границата. Това може да се прави от дистанция, може да се прави седмица по-рано. Няма европейски регламент, който да ни задължава да връчваме глобите на границата. Тогава, когато влезеш на територията на Европейския съюз и си с европейски камион, с шофьор, който е европейски гражданин, няма нужда на всяка граница да се проверява по пет пъти. Това води до забавяне и затова надявам се, че и тук освен Европейския парламент, останалите институции ще вземат присърце този проблем", каза още Андрей Новаков.

Според него, от гледна точка на това, че Европейската комисия сама предложи влаковете да бъдат с максимално време на чакане от 15 минути, и ако можем за 15 минути да оправим всичко по проверките на един влак и на неговите машинисти, тогава къде е проблемът за един камион.

"Аз лично не го виждам. И знам, че е изпълнимо от техническа гледна точка, знам, че е възможно. Когато на Капитан Андреево влезе български камион, който пътува през България с ясен маршрут, с ясно карго, с ясен водач, с вече проверени всички надлежни документи. Знам, че тогава, когато пристигне на Дунав мост, митничарите могат, още преди да е дошъл на границата, да знаят кой камион откъде идва, за къде пътува, с кой шофьор, с каква книжка, с какъв регистрационен номер. Всичко това е възможно и изпълнимо", добави Новаков.

 

Той се надява до края на мандата да има движение, най-вече по отношение на резолюцията и дебата в пленарна зала.

Андрей Новаков каза още, че в Комисията по петиции, подкрепа е дошла и от евродепутати от Германия, от евродепутати от Хърватия, от Румъния, така, че те са срещнали разбиране.

Това е оценка за цялата българска делегация, защото работят заедно, включително за групата на ГЕРБ-ЕНП, с които са изключително сплотени и всеки  е намерил ниша, в която да работи и в крайна сметка да помага на България.

Цоня СЪБЧЕВА