Не искам да има и сянка от съмнение върху имиджа на България, където има доста честни хора, които правят бизнес. Няма по-безупречна институция от Европейската прокуратура, която да провери случая с Нексо. Това каза в предаването "Това е България" на Радио "Фокус" Андрей Новаков, евродепутат от групата на ГЕРБ -ЕНП по повод настояването му Европейската прокуратура да разследва връзката на Нексо с "Да, България". "Става въпрос за мащабно разследване, което се провежда на територията на два континента", каза Новаков. Според него, фактът, че Нексо ще плати санкцията от 45 млн. долара на САЩ, означава, че те са признали вината за извършени множество нарушения. Става въпрос за мащабно разследване, което се провежда на територията на два континента. 

"Засегнати са около 100 000 души за десетки милиарди евро. Това е особено притеснително. Те не просто са мамели хора, за да присвоят незаконно техните средства, но и са заобикаляли санкции срещу руската федерация, наложени след начолото на войната в Украйна. Тук вече се говори за националните ни интереси, това поставя проблема на друго ниво, добави Новаков по повод връзката на Нексо с руски компании от забранителния списък.

Той отбеляза още, че става въпрос за националните интереси на България.

"Мисля че няма по-добро място от това, именно в Брюксел да се произнесат по случая и да изчистят името на България, и ако някой е нарушил Закона, да си понесе последствията", каза Новаков.

Той се надява на бърза реакция от ЕП и повече ангажираност към казуса. 

Тепърва темата ще придобива популярност в ЕП, смята евродепутатът. 

Цоня СЪБЧЕВА