Наистина от една страна е тъжно, от друга страна за мен е и комично, че на такова ниво, бих казал махленско-кръчмарско ниво, е стигнала борбата между двата основни опонента СДСМ и ДПМНЕ, които едва ли не ме използват мен като някакво страшилище, с което ако се срещнеш е много опасно. Това коментира относно предстоящите президентски избори в Северна Македония на 24 април евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Ковачев в аудиокаста "Това е България" на "Фокус".

"Аз съм се срещал както с представители на СДСМ и със Заев, и с Пендаровски, с много други от техните министри. И разбира се, съм се срещал и с представители на ДПМНЕ и с Груевски, и с Антонио Милошевски, и с Александър Николовски, и с Кристиян Митковски многократно, и с разбира се кандидатите сега за президент Гордана и с всички фактори в Република Северна Македония. Това е моята и функция като отговарящ  говорител по темата за разширяването и Западните Балкани в Европейската народна партия (ЕНП) и като член на Комисията по външни работи. Следя темата много-много отдавна. Много добре знаят техните представители от двете партии основни моите тези, но те не са някаква нито изненада, нито нещо кой знае колко страшно. Напротив, те са официалните позиции на Република България. Те казват в тези публикации, че аз не само отричам македонската идентичност, но и съм казал, че “Сборни код“, както те го наричат, Сборникът на братя Миладинови бил български народни песни. Ама то това е факт, това е историческата истина. Ако кажеш историческата истината и обективното представяне на тази истина, то изведнъж ставаш отрицател на македонската идентичност и езика", коментира той.

Припомняме, че миналата година на 6 май Андрей Ковачев не беше допуснат да влезе в Северна Македония, което предизвика обсъждане в Европейския парламент. Той се оказа един от многото наши сънародници в инициираните от президента тогава Стево Пендаровски черни списъци.

"Аз многократно съм заявявал и в техните медии, че никой никога не е говорил срещу или да е отричал съвременната македонска етническа идентичност. Всеки жив човек има право на смоопределяне. И гражданите на Северна Македония, които се самоопределят като етнически македонци, това е тяхно право. Както и обратното, в случая с тези, които се самоопределят и знаят своята история и знаят какви са били техните предци, и имат смелостта в тази изключително неприятна ситуация, и бих казал дискриминационна атмосфера в Република Северна Македония, да се самоопределят като етнически българи, имат абсолютното право и не би трябвало да бъдат дискриминирани, заради това свое право", каза още Андрей Ковачев пред "Фокус".

"Що се отнася до претенциите и на Пендаровски и на други, че България била подтискала етническите македонци в Република България, имаме преброяване, в България има, са се самоопределили, сега точната бройка сигурно няма да я кажа, някъде между 1000 и 2000 души, граждани на Република България, които са се самоопределили като македонци. Това е също тяхно право и те пък обратно ни казват: “То и в Македония се самоопределиха няколко хиляди само като българи". Но е много по-различно, защото атмосферата, създадена в Република Северна Македония, ако ти официално и публично се смодържиш като българин, то за теб започват мъки, тероризиране на твоето семейство, проблеми на работното място или пък проблеми при кандидатстването за каквато и да било работа. Било то в централната администрация, в местното самоуправление, полицията, в прокуратурата. Няма никъде нито един открито заявяващ своята българска идентичност член на някаква държавна или местна власт. Защото това е опасно. И това няма как да бъде, една страна кандидат за Европейския съюз няма как да продължава с тази практика от времето на Титова Югославия, където се преследваше и се е преследвало всичко свързано с България. Пак казвам, аз съм призовавал многократно да не се ползва темата за България за предизборни дивиденти, за предизборна кампания и да се изпълнява договора с България от 2017 г., да работи Комисията, да има някакви резултати, да се изпълняват протоколите към договора - първия и втория протокол, двата протокола. За недискриминацията, за борбата с говора на омразата, за промените в учебниците, за премахването на тези артефакти, както те ги наричат “споменици", които са изключително ужасяващо не исторични, а са пропагандни артефакти, които предполагат омраза срещу българското", допълни Ковачев.