Отказът да бъде допуснат евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Андрей Ковачев в съседката ни Северна Македония на 6 май със сигурност ще се отрази на преговорите ѝ за членство в Европейския съюз.

Ковачев беше гост в предаването "Тази сутрин"

По думите му съседите ни прекрачили червената линия – член на европейския парламент да не бъде допуснат в страна кандидат член на съюза.

"Това доведе до много сериозни реакции“, каза той. 

По думите му първо трябва да се чуе обяснението на Скопие и то официално преди да се говори за ново вето от страна не само на България, но и на ЕС.

"Иронично, няколко дни преди да отида проведох разговор с външния министър на Северна Македония в Брюксел, съвсем приятелски разговор. Исках да присъствам на едно събитие за общата ни история край Ново село, българското военно гробище“, каза той.

Ковачев подчерта, че на границата нямало никакво обяснение и определи последвалите доводи от страна на Скопие, че щели да навредят на националната сигурност на съседите, като смехотворни.

"Задължително трябва да се извиняват“, категоричен е той.

По думите му управляващите и опозицията в Скопие били вкопчени в битка кой повече ще защити македонската идентичност и език от лошите българи.

Ковачев посочи, че няма напредък по въпроса за вписването на българите в конституцията на РСМ. "Всички се надяват, че до края на годината това може да стане, но тези прецеденти, които създават на европейско ниво, водят в друга посока - че не желаят евроинтеграция. Че искат да си останат в оста Скопие-Белград-Москва“, заяви той.