"Готови сме технически за Шенген от много време, но политически има още какво да се желае. Даваме изключително лоши политически сигнали – няма редовно правителство, четири пъти избори, от които не се съставя правителство. Това каза за дневния блок "Добър ден, България“ на Радио "Фокус“ евродепутатът от ГЕРБ/ ЕНП Андрей Ковачев.

По думите му нашето задължение е да охраняваме добре външната граница.

"Политическият момент и липсата на редовно правителство са основната спънка за присъединяването ни към Шенген. Последните две години изнасяхме информация за хаос и нестабилност. Процедурата за Румъния и България е обща. Вървим в един пакет и критиката на Австрия беше към двете страни. Очаквам отлагане на присъединяването и за двете страни, въпреки усилията това да не се случи“, коментира Ковачев.

Мнението му е, че корупцията и инцидентите са навсякъде, ние не можем да се самобичуваме.

"Основната ни цел трябва да бъде намаляване на тези инциденти съвместно с европейската прокуратура. Търсят се всякакви аргументи, за ни спрат да се присъединим към Шенген, включително протестите за Изборния кодекс. Самата Нидерландия върна изцяло хартиената бюлетина заради невъзможността да се справи с машините“, допълни евродепутатът.

"Не сме идеални. През страните от Южния планк на ЕС минава основният мигрантски поток и страните от Северния планк трябва да са солидарни с нас“, каза още Ковачев.