"Този Изборен кодекс, който беше променен в малките часове на нощта и който с връщането на хартиената бюлетина връща тъмните години в гласуването, трябва да бъде изтеглен" - такава е позицията на ПП, изразена от Андрей Гюров, цитиран от bTV.

"За нас е изключително важно всеки български гражданин да изрази правото си на вот, но така променен Избирателният кодекс, след многочасови заседания, когато никой не може да разсъждава нормално, до нищо хубаво не може да доведе. С промените в него машините за гласуване се превръщат в едни принтери на бюлетини, а за нас е важно не как точно се гласува - с машина или с бюлетина,  а как това се отчита", каза Гюров. 

"С протестите си ние не можем да променим много, но може да отстояваме до край принципите пред нашите избиратели. Можем да излъчим едно послание и да дадем политически знак, че начинът, по който случват тези неща, не е нормален. Излизането от зала днес и декларацията ни  дадоха ефект - Борисов (Бойко Борисов, лидер на ГЕРБ) отстъпи назад,  а Крадайъ (Мустафа Карадайъ, лидер на ДПС) започна за действа като служител в кол център - звънял е за разговори за изборния кодекс", каза още Гюров.

"С промените в Кодекса се възпрепятстват да гласуват хората в чужбина, но тези, които гласуват в Турция, няма да бъдат възпрепятствани, бъдете сигурни", допълни той.

"Имаме еднаква позиция с ДБ и предложихме изцяло да бъде изтеглен в сегашния му вид Избирателният кодекс. Такова решение може да се вземе, дори и след гласуване след първо четене. Ние вярваме, че този избирателен кодекс е опорочен", каза още Андрей Гюров, като допълни:

"Утре Избирателният Кодекс ще влезе в програмата на Народното Събрание,  такъв им беше планът. Ние знаем, че има битки, които не можем да спечелим, но това което можем да направим, е да се внесе малко светлина. Българските граждани да знаят какво се случва", каза още депутатът от "Продължаваме промяната".