Беновска отбеляза, че проф. Чорбанов е закъснял за участието си, защото е отказал да използва услугите на НСО и е аварирал със своята кола. “Не знам дали да го броя за знак, но работата на НСО е да охраня хората, които са на висши държавни позиции, да ги транспортира, но идеята е, че НСО трябва да бъде винаги до теб, което за мен е изключително стресиращо. Много хора се уповават да бъдат пазени, но това не е моят случай. Случва се човек да има транспортни проблеми, но всичко е наред" каза Чорбанов. “Не искам отговорната работа в НС да бъде задължително асоциирана с толкова много допълнителни фактори, които не способстват качеството на работата" заяви проф. Чорбанов. Той коментира, че служителите трябва да си вършат работата, особено ако някой се чувства застрашен или е конфликтна личност.

“Кой ще охранява идеите на ИТН в това НС и при сложната нажежаваща се обстановка за формиране на кабинет?" попита Беновска. Чорбанов отговори, че ги наричат “единайсетте самурая" и смята, че цялата група е много отговорна в решенията и действията си. “Държавата в този момент има нужда от рационално мислене. Давам си сметка какви пари се губят от държавата всеки ден поради неработещ парламент. Той трябва да ратифицира страшно много закони и ние от европейските програми губим колосални суми. За плана за възстановяване и устойчивост изобщо не говоря. Бюджетът и изобщо финансирането на държавата е изцяло зависимо от тези програми. В последните месеци сме донор на ЕС, плащаме си вноските, защото всички са се заинатили да управляват еднолично" коментира проф. Чорбанов.

Беновска отбеляза, че Борисов на консултациите с президента и на отделна пресконференция много опитно е склещил ПП и ДБ с кого иска да работят и той е готов да ги подкрепи. Чорбанов коментира, че Борисов е наясно с възможните комбинации - първата и втората политическа сила да са заедно е бързата писта, а другият вариант е много сложен - невиждани събирания - ДПС с БСП, например, ИТН с всички като опашка. Беновска коментира, че се говори как ИТН е лява патерица на Борисов, подозират ги и в колаборация с ДПС, а градската легенда е, че изборите се бавят, за да се вземат гласове и ИТН да влезе на ръба. Чорбанов каза, че не знае как ги измислят тези неща и подчерта, че ИТН има основно ядро от привърженици, което ги подкрепя безусловно и една плаваща група хора, която сменя избора си през последните 2 години, но са останали разочаровани от новите партии. “Тези градски легенди нямат никакво основание, защото през тези две години с нищо не сме показали, че сме някаква проекция" коментира Чорбанов. Беновска попита как става така, че са първа политическа сила, после не влизат и след това са последни. Чорбанов отговори, че техните избиратели са емоционални и гласуват защото ги харесват или не ги харесват, няма зависимости и хора, които нямат избор. Той подчерта, че в парламента има партии, които на този етап няма как да загубят основните си гласове, защото са в икономически, исторически и т.н зависимости и точно това дава основание на Борисов да подхожда арогантно, но има пълното право да попита кой с кого.

Беновска отбеляза, че в ИТН прозира художественото и философското мислене и попита коя е “бездната", за която говори Филип Станев. Чорбанов отговори, че това е финансовата ситуация в страната и че държавата трябва да се справя с предизвикателствата, за което е необходимо редовно правителство и работещ парламент, но служебното правителство е ограничено в една рамка и не може да взима самостоятелни решения, зад които не стои политическа партия, която да поеме отговорност. “Сегашният парламент налива страшно много вода в мелницата за референдума на ИТН, защото той всъщност е, за да запита хората дали са доволни от това, което се случва. Ние не налагаме мнение, но това е една възможност, това е нещо, което би могло да промени в някаква степен патовите ситуации. Философските размишления ни правят доста различни от останалите политически сили, защото философията обяснява живота изобщо и е хубаво понякога да погледнем ситуацията от друг ъгъл. Да видим как гледат обикновените хора, които гласуват на поредните избори, дали рационално разбират проблемите или смятат, че това е его, което трябва да се доказва. Хората искат да живеят нормално, вълнуват се от инфлацията, пенсиите и заплатите" коментира Чорбанов. Той отбеляза, че служебният кабинет предлага дефицит, както и заем, който добавен към предишните, образува колосална сума за България. "Даването на такива пари и увеличаването на доходите по някаква схема предполага замисляне как ще се връщат тези неща" заяви Чорбанов.

“Кога ИТН ще дадете пресконференция, къде е Слави?" попита Беновска и отбеляза, че той се появява само през фейсбук пространството с видеа и коментари. Чорбанов отговори, че Слави участва активно във всичко, което се случва, ръководството на партия се среща всеки ден и може свободно да избира как да се представя пред народа. “Популизмът предполага всеки ден ходене сред масите, снимка с хора по пътищата, даване на сака. Обикалят Столипиново да се радват за празника с различни етноси. Това е другата форма. Не смятам, че ще помогне по някакъв начин. Хората искат да видят лидерите сред тях, но това не може да промени политиката на партията, а трябва да се помисли за бюджета и системата за финансиране на хората" коментира Чорбанов. Той подчерта, че България по всички показатели е на последно място в ЕС, но за да се промени този тренд трябват изключително непопулярни, от гледна точка на родомислието, мерки, за да си стъпи държавата на краката. Чорбанов обясни, че с увеличаване на заемите и вдигане на дефицита е ясно, че трудно може да влезем в Шенген, а това е основна политическа цел.

Беновска коментира, че отново под вратата е промъква нов вирус и ваксини. “Видяхте ли новината, че белгийски лобист подаде жалба срещу председателят на ЕК Урсула фон дер

Лайен и сега ще я съдят? Делото е почти скроено като на Корлеоне - не заради убийствата, а заради данъците. Ще загубите ли интерес и внимание към вашата научна дейност? Как ще успявате да носите и политика, и наука, и другите интереси?" попита Беновска. Чорбанов отговори, че ще е трудно, но ще полага усилия, защото това го определя като личност и като експерт в областта на образованието и наука. “Ако прекъсна връзката си с всичко, с което съм се занимавал, това ще бъде катастрофално за мен. След парламента ходя в Института да и върша работата. Тази връзка няма да прекъсне" каза Чорбанов.

По отношение на вирусите, професорът отговори, че вируси винаги ще има и тази новина трябва да се приема спокойно, защото не всички вируси са опасни за хората. “Постоянното навиване на една и съща ръчка с цел гражданите да бъдат информирани по-скоро е идея за сплашване и поддържане във форма на страха на населението, за да могат да се прокарват политики в тази посока. Бидейки член на всички тези общности, трябва да бъдем активен участник, а не просто присъствие там, да имаме позиция, защото интересите на страната в момента не предполагат закупуването на ваксини, които да изхвърляме нито бъдещи такива, нито такива, които сега се рекламират по медиите" подчерта Чорбанов. Беновска коментира, че статистиката на СЗО сочи, че всеки 3 ваксиниран е пострадал - някои с летален изход. Чорбанов сподели, че работи по тази тема и все повече излизат обективните резултати и учени обявяват, че са били притискани и заплашвани да си мълчат в този период. “Провалът на тези ваксини прави така, че хората да се плашат изобщо от ваксините. Всекидневно обяснявам на хората, че трябва да се ваксинират с всички ваксини от имунизационният календар - те са проверени, доказани с годините и са факторът за скриване от лицето на земята на страшно много заболявания" подчерта проф. Чорбанов.

Беновска припомни, че продължават кампанията за дуалното и професионалното образование “Знам, мога, богат съм и щастлив" и затова покани проф. Чорбанов да участва във връщането на средното техническо професионално образование. Чорбанов заяви, че е твърдо за, защото няма как да има сериозни инвестиции за нови фабрики и заводи, ако няма квалифициран персонал именно от тези техникуми и това е основен проблем на страната. Беновска пожела да изгледат клипа към песента на кампанията “На прага", в изпълнение на “Тангра", по текст на Александър Петров.

“Ще успеем ли да върнем образованието, уважението? Да го направим по начин, който да привлече младите, родителите и бабите и дядовците" попита Беновска. Чорбанов заяви, че образованието е най-важният фактор за личния просперитет и щастлив живот, но и в обществен план, защото общество без образование - няма как да има позиция пред развитите страни.