По мои наблюдения комикс-културата в България в последните няколко години разцъфтява. Това каза Андрей Андров, един от тримата председатели на Гражданското сдружение "Комикс Манифактура“, което стои зад "Дъга“, в интервю за Агенция “Фокус" за новото издание на списанието.

“На мен ми се струва, че всички хобита в България по някаква причина разцъфтяват. Може би пандемията събуди някакъв глад в хората за повече изкуство. Макар и все още бутиково, четенето на комикси започва да става по-масово, което е страхотна възможност. Ние се надяваме да създадем атмосфера, в която авторите да могат да създават комикси в България на български език", обърна внимание той. 

“В читателите все още се усеща тази нужда от историческия комикс и нещо, което да могат да припознаят по-близо до себе си. Самите автори, които работиха по Том 1, имаха нужда да разкажат психологически и емоционално зрели истории, които да са лични.  Това, което ме радва в новата "Дъга", е това, че ние имаме ветерани в екипа си и нови таланти, а комуникацията между тези две генерации е толкова естествена и се получава общество, което се самообучава", изтъкна Андров. 

Според него комикс-културата е голяма навсякъде по света - тя има три основни пътя - източният, европейският и американският, като всеки от тези пътища доскоро е имал изразени методики и теми, които са преобладавали, сега вече с епохата на интернет започват да се смесват. 

“Това, което ние наричаме балкански комикс, е страхотна смесица между трите. Имаме автори, които са на нивото и на западния, и на източния комикс. Имаме комикс-художници, които рисуват и в момента за списания като “Heavy Metal" - това е едно от най-големите комикс списания в света. Хора, които работят за западните индустрии. Тези хора все още са индивидуално развили се, тоест не бих казал, че само климатът в България им е позволил те да стигнат толкова високо в индустрията. Нашата цел е да направим самият процес за изграждане на комикс малко по-лесен и достъпен, тоест бихме се опитали да увеличим количеството артисти, които могат да се мерят със световното ниво. Иначе имаме и то не са малко", каза творецът.