Не очакваме валежите да бъдат в такова количество, както през изминалото денонощие, но все пак в района ще паднат още 20-30 литра на квадратен метър за денонощие. Това каза Анастасия Стойчева, ръководител на отдел "Метеорологични прогнози“ в Департамент "Прогнози и информационно обслужване“. председател на Общото събрание на учените в Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ), в дневния блок "Добър ден, България“ на Радио "Фокус“.

"В четвъртък и петък, вече с по-малка вероятност, пак ще има валежи. (…) Стабилизиране на атмосферата, на въздушната маса над страната ще настъпи в края на седмицата“, уточни тя.

Синоптикът отбеляза, че в близките 48 часа не би могла да кажа, че в Карлово, където е обявено частично бедствено положение, трябва да са спокойни. "Все още оставаме в такива циркулационни особености, при които щом изгрее малко слънце, всичката тази влага, която е паднала на земята като валеж, веднага се вдига като облачност и отново се развива купесто-дъждовна такава, по-мощна, от която падат интензивни валежи. Днешният ден също ще е такъв. Днес и преди обяд в Югозападна България, в северозападните райони към централната част на Северна България и в този част се развива купесто-дъждовна облачност“, обясни Анастасия Стойчева.

По думите й в района на Карлово сега не вали, има и слънце, но с напредването на деня ще се стигне до развитие на купесто-дъждовна облачност и днес, утре.

Температурите са от порядъка 24-25 градуса в района на Карлов, но към края на седмицата и в началото на следващата – отново ще е предимно слънчево време. "В източните райони на страната – все още малко по-високи температури, но като цяло в страната не по-високи от 30 градуса. Така че оставаме с температури около, а в отделни райони на Западна България, където ще има повече облачност и валежи, и малко по-ниски от обичайните за тази част от август“, каза още Анастасия Стойчева.