Очакват ни температури до 40 градуса в събота и неделя. Повишението на температурите ще е с два-три градуса до почивните дни. Това съобщи синоптикът от НИМХ Анастасия Кирилова, в предаването "Добър ден, България“ на Радио "Фокус“ Най-топло ще е в неделя, но в по-голямата част от страната и двата дни – максималните температури ще бъдат между 34 и 39 градуса.

"В неделя в отделни райони на Дунавската равнина ще има и температури до 40 градуса. Екстремни жеги не ни очакват. Това, което е екстремно за Великобритания – 40-те градуса екстремни за там и никога неизмервани досега, не са такива при нас. При нас температурните рекорди са над 40 градуса“, посочи тя.

45,2 градуса е най-високата измерена температура в България и това е в далечната 1916 година, отбеляза Кирилова.

"Нашият климат е различен от този във Великобритания. Не очакваме екстремни температури. Все пак добре е да се има предвид доста горещото време, да се избягва престоят на открито в най-топлите часове на деня и съответно всички мерки, които се взимат в такава обстановка – за хидратиране, охлаждане, да ги имат хората предвид, защото действително горещо време ще бъде в събота и неделя“, отбеляза синоптикът.

Анастасия Кирилова допълни, че най-високите температури традиционно в България ще бъдат в Русе, Лом, Оряхово – това са градовете, точките, в които става най-топло обикновено. Сандански също е град с доста високи температури, но там по-скоро 38-39 градуса може би ще бъде максималната температура, допълни синоптикът.