Има сериозни исторически и геополитически причини в страната ни да се сформира редовно правителство, но дали това ще стане – не е ясно. Около това мнение се обединиха социалният антрополог Харалан Александров и журналистът Асен Агов.

"Няма опция за съставянето на редовно правителство. Има ясно заявена позиция на ПП-ДБ. В сегашният ялов парламент няма вариант за постигане на някакъв консенсус. Отиването на избори на 9 юни беше огромна грешка", коментира темата Асен Агов.

Той подчерта, че единственият път, които трябва да потърсят смислените и стойностите политици, е да реформират основно България, както са направили във Франция и Италия след Втората световна война.

"Електоралната подкрепа за партиите не се развива щастливо, с изключение на тези, които бележат ръст – ДПС и новото явление "Величие". Политическата ситуация в момента е много несигурна и турбулентна, а нагласите на хората се развиват в неочаквани посоки", каза пред bTV от своя страна и Харалан Александров.

Според него няма проблем с легитимността на Народното събрание, тъй като проведените избори са били честни, но подчерта, че е налице дълбоко разочарование у българите. Той напълни сподели мнението на Асен Агов, че настъпва край на една епоха, но "не толкова следвоенната, а по-скоро на епохата на Студената война".