Големият риск е в конфликта в Газа да не се намеси Иран, защото това би имало много сериозен ефект върху цената на петрола. Това каза в рубриката "Парите ви на фокус с БФБ" на Радио "Фокус" Здравко Пиринлиев – инвестиционен анализатор в "БенчМарк Финанс". По мнението му, това в момента е най-нереалистичният сценарий, тъй като много пазарни участници и много елементи в глобалната икономика биха загубили от такова развитие на конфликта. 

"В първия момент, когато се случи конфликтът в Газа, имахме реакции при петрола и той поскъпна, но за кратко. Напълно бяха коригирани тези движения и пазарът много бързо се върна към важните новини, свързани с геополитиката", добави анализаторът.

По думите на Пиринлиев, големият риск за инфлацията да се завърне е, ако видим отново поскъпване при енергийните суровини, основно петрол и природен газ. Това би могло да се случи, ако се сбъдне някакъв по-значим геополитически конфликт в световен мащаб, но това са неща, които в последствие водят до много сериозно деглобализиране на света. Светът, от икономическа гледна точка, няма изгода от деглобализация и е много важно хората да знаят това. 

"Ако погледнем нещата през монетарната рамка, ние имаме ниски лихвени проценти, но централните банки от началото на миналата година всъщност започнаха едни много сериозни програми по затягане на монетарната политика с обирането на ликвидността в икономиката. Свиват се балансите на централните банки, от друга страна пък се покачват лихвените проценти – това е смисълът на монетарната политика, да убие инфлацията. Инфлационни шокове не очаквам", каза Пиринлиев. 

Според него, лека-полека и в България се нормализират нещата. По последни данни на НСИ инфлацията е малко под 6%. "Всички знаем какво беше преди година, преди две години, така че лека-полека този пожар ще бъде угасен", каза анализаторът. 

Рецесия в еврозоната е вероятна, смята още той. Ако гледаме показателите от гледна точка на БВП, Германия официално е в рецесия. Еврозоната е с 0,1% ръст на БВП. Лихвените проценти ще продължат да забавят икономическия растеж, така че рецесията в еврозоната изглежда вероятна.