Не се намесваме във вътрешната политика нито на България, нито другаде. Моята работа е да отстоявам пред властите и населението в страната и да ги насърчавам да подкрепят политики, които САЩ предлагат. Това каза пред bTV посланикът на САЩ в България Н. Пр. Кенет Мертен.

"Работим с тези, които са на власт, които и да са те, и ще работя с всеки, който е избран на власт тук. Разговаряли сме с почти всички тук, и смятам това за нормално", каза още той. 

На въпрос дали политиците от управляващото мнозинство търсят съвет от посолството, Мертен коментира: "Това е тяхно задължение. Необходимо е да седнат със своите партньори и да търсят решение на проблемите“.

"Санкциите срещу Русия са ефективни, постоянно обсъждаме как да ги направим дори по-ефективни, тъй като Русия постоянно търси начини да ги заобиколи. Но ние постоянно търсим нови начини за запълване на пропуските и за това да направим санкциите по-болезнени.

САЩ и други страни имат много по-ограничено влияние в Русия, и разговорите с хора, които не подкрепят правителството, са сведени до минимум. Скърбим за Навални, но смъртта му се дължи на Путин, на политика и режима, който е установен в страната. Никой не трябва да умира в затвора, докато излежава присъда, и правителството в Русия толерира това", каза Мертен.

"България свърши много добра работа в намаляването на зависимостта си от Русия. "Уестингхаус“ ще строи централа тук – това е отлична стъпка към енергийната независимост. По отношение на "Лукойл“ има няколко американски фирми, които са били в София, но не съм в позиция да кажа колко сериозно се стремят да купят рафинерията", обясни посланикът.

"България е чудесна страна, повечето от посланиците преди мен са били във възторг от страната ви и това е било любимото им назначение", завърши Мертен.