От Американското посолство у нас информираха, че в периода от 13 до 16 май американски, български и украински експерти са били в Белене, където са направили инспекция на ядреното оборудване. 

Припомняме, че с решение на парламента от юли миналата година българското правителство получи "зелена светлина" за преговори с Украйна за закупуването на два ядрени реактора, предназначение от АЕЦ "Белене". 

От Американското посолство посочват, че: "Съединените щати, България и Украйна се радват на дълбоко приятелство, което се корени в споделения ни ангажимент към демокрацията, просперитета и сигурността. И трите страни споделят убеждението, че ядрената енергия е важен източник на надеждна и чиста енергия, необходима за постигане на съответните им цели по отношение на климата и енергийната сигурност".

От прессъобщението става ясно, че техническия оглед на ядрените мощности е бил поискан от наша страна. Като целта е била да се даде оценка за текущото състояние на оборудването.

"От 13 до 16 май американски, български и украински експерти извършиха на място техническа оценка на избрано оборудване за атомни реактори от типа ВВЕР/В-466, което се съхранява в продължение на няколко години в Белене. Целта на инспекцията беше да се предостави оценка от трета страна за състоянието и мерките за консервация, използвани за поддръжка на оборудването", се казва в официалното съобщение.

В Американския правителствен екип са били включени технически експерти от Държавния департамент на САЩ, Министерството на енергетиката на САЩ, Националната лаборатория в Оук Ридж и Националната лаборатория в Арго. От наша страна е имало представители на правителството на България, Националната електрическа компания на България, а от украинска - техническа делегация от Националната компания за производство на ядрена енергия на Украйна "Енергоатом".

В прессъобщението се казва, че правителството на САЩ "високо цени отличната подкрепа, оказана от правителството на България, Министерството на енергетиката на България, Българския енергиен холдинг и НЕК по време на това посещение".