Ако концесионерът на летище София не започне да работи както е обещал в техническата оферта, няма да има никакъв компромис. Това коментира вицепремиерът по икономическите политики и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев в отговор на журналистически въпроси, съобщиха от Министерството.

Той потвърди, че Европейската комисия има коментари по сигурността на летище София. "Това е ангажимент на концесионера. Преди две седмици имах среща с представителите на концесионера на летище София и президента на летище Мюнхен, които са в консорциума по този въпрос. Те се ангажираха много сериозно за решаване на въпросите със сигурността и с качеството на обслужване“, каза вицепремиерът Алексиев.

По думите му, в момента са предприети много сериозни мерки под натиска на държавата - текат обучения на персонала, осигурява се и допълнителна техника. "Да се надяваме коментарите да бъдат отстранени при предстоящата проверка на Европейската комисия. Ако това не се случи, държавата ще предприеме и най-строгите мерки срещу това нехайство. Стигнахме дотам, че концесионерът, който трябваше да управлява по-добре летището, явно е занижил сигурността там“, коментира Христо Алексиев. Той уточни, че по договор се предвиждат санкции, които са доста сериозни и ако неизпълнението продължава, може да се предприеме и прекратяване на концесията.