Секретарят на президента по икономическите въпроси Христо Алексиев предложи България да продава на Украйна газ, който ще купуваме по договора с турската компания "Боташ“. Той каза това в ефира на "Тази събота“, след като участва в разговорите с украинския президент Володимир Зеленски заедно с Румен Радев.

"Нашето предложение беше използвайки договора, който служебното правителство сключи с "Боташ“ за достъп до техни терминали, тоест до терминалите за втечнен газ, да използваме това споразумение и България да снабдява през нейната газопреносна мрежа и през тази на Румъния Украйна с допълнителни количества природен газ с неруски произход“, цитира Алексиев.

Той обясни, че големите количества газ в договора на служебното правителство са били търговска цел и солидарност с други държави, които имат нужда да се диверсифицират. Алексиев добави, че предложението за допълнителни количества за Украйна ще се предложи на сегашния кабинет.

Съветникът на президента коментира и медицинската помощ по въздух. Той заяви, че всичко е готово България да я има в рамките на месец или два максимум. Той изрази недоумение от доводите на новия транспортен министър Георги Гвоздейков, който казва, че нямаме абсолютно никаква готовност да подпишем договор за медицински хеликоптери. Алексиев уточни, че има площадки за кацането на хеликоптерите, има екипажи, които да обучават българските.