Не сложим ли на първото стъпало азбуката на безопасност в семейството, ще хлопа дъската през целия живот. Това каза експертът по пътна безопасност Алекси Кесяков в дневният блок на Радио "Фокус“. По думите му за справянето на системните нарушители на пътя са необходими комплексни действия.

"Пътнотранспортната система е изключително сложна и нейната безопасност се определя от поведението на хората, от пътната инфраструктура, от моторните превозни средства и накрая от качеството на доболничната и специализирана медицинска помощ. Така че във всички тези направления има определени пропуски. Накрая се получава един голям проблем – много тежки пътнотранспортни произшествия като брой на един милион жители, водим класацията в европейските страни“, посочи пътният експерт.

Според Алекси Кесяков вече се налага необходимостта от тотален преглед на Закона и да се сравнят всички текстове с най-добрите практики по света, защото тези практики отсъстват от нашето законодателство.

Според него не може само Законът за движение по пътищата да измени цялостното отношение на хората към проблема. "Трябва да се види Закона за предучилищното и училищното образование, да се видят текстовете в Закона за пътищата, в закона за автомобилните превози – навсякъде където текстовете имат отношение към пътнотранспортната система, трябва всичко да се настрои според слабостите и ограничените възможности на човека“, каза още дългогодишният шеф на Пътна полиция.

Милослава АНГЕЛОВА


Пълния текст на интервюто четете по-късно в раздел "Мнение"